Stuxnet

Stuxnet este un virus de computer cu aplicabilitate în elementele de automatizare Siemens Step 7. Adică virusul Stuxnet se transmite și infectează PC-uri, dar are rolul de a afecta niște computere industriale… De fapt, să reformulez.

În industria automatizărilor este o practică foarte răspândită să faci dezvoltarea software pentru reglarea automată a proceselor pe PC-uri la care sunt conectate diverse dispozitive de automatizare. Astfel, la ora actuală, unele dintre cele mai moderne automatizări sunt cele de la Siemens, un gigant în domeniu, cu ale sale dispozitive de automatizare de tip Step 8, generația precedentă (circa 2000 – 2003) fiind Step 7.

Mă rog, Step în sine este un limbaj de programare orientat spre obiecte (OOP) cu aplicabilitate în automatica Siemens. Astfel, programul de automatizare (reglarea temperaturii într-o incintă sau a volumului de apă dintr-un bazin, de exemplu) este scris pe un PC în limbajul Step corespunzător regulatorului automat Siemens folosit, software-ul instalat pe PC pentru programarea regulatorului convertind și optimizând codul sursă (un fel de C foarte straniu, dacă-mi amintesc corect) al programului de automatizare din Step într-un limbaj de asamblare (doar în cazuri excepționale) scris în memoria PLC-ului (Programmable Logical Controller) sau, cazul general, direct în Hex (o reprezentare a codului binar).

Deci, pe scurt, pentru a programa un PLC Siemens, în general scrii pe computer codul sursă al programului în Step 7 sau Step 8, după care îl transferi la microcontroller-ul conectat la PC.

Simplu, nu? E ca și cum ai copia mesajele din telefon folosind un cablu. Mă rog, pe acolo. No, Stuxnet este un virus care infecta PC-urile pentru a se instala într-un anume dispozitiv de automatizare pentru a face ceva specific și foarte, foarte rău…

Pe foarte scurt, virusul Stuxnet a fost proiectat să infecteze un anume computer (din cele câteva sute de mii pe care s-a instalat automat) conectat la un anume regulator Siemens (din cele câteva mii sau zeci de mii de posibilități) dintr-o anume rețea fără internet, folosind un stick USB conectat la un computer din rețeaua respectivă și răspândindu-se folosind niște breșe de securitate necunoscute până la apariția lui.

Povestea decriptării virusului, plină de suspans, intrigă, narațiune pertinentă și detalii incisive o puteți citi aici, într-un articol excelent, este mai tare decât majoritatea filmelor de la Hollywood. V-o recomand, deși e lungă!

Via Mihai Todor.

10 Comentarii

 1. route66a 12 iulie 2011 la 18:26 - Raspunde

  Am inteles tot. sa nu-mi cumpar fujitsu siemens.

 2. Mihai Todor 12 iulie 2011 la 19:36 - Raspunde

  No, ma bucur ca ti-a placut 🙂

 3. TNH 12 iulie 2011 la 20:04 - Raspunde

  Încă n-am terminat articolul și sunt în dubiu dacă să merg la magazin să-mi cumpăr mâncare până nu se închide.
  Mihai Todor e de vină.

  • Mihai Todor 12 iulie 2011 la 22:05 - Raspunde

   No, da’ să nu mă bați, că fac vânătăi =))

  • Robin Molnar 13 iulie 2011 la 08:17 - Raspunde

   :)) Mișule, te ocupi de coruperi?

 4. Verne 13 iulie 2011 la 00:05 - Raspunde

  Stuxnet asta e facut cu cap , parerea mea , criza mondiala se bazeaza pe asemenea inginerii , ideea e daca va penetra obiectivele strategice , dupa aceea ideea de razboi mondial e banala …..

  • Robin Molnar 13 iulie 2011 la 08:18 - Raspunde

   Păi nu prea mai e la modă să mergi cu tancul peste dușman. Mai simplu îi omori băncile.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.