Exclusiv Cluj: Bere Ursus nefiltrată
[Pentru cei interesați, aici sunt detalii despre deschiderea berăriei Ursus în incinta fostei fabrici din Cluj la data de 7 Iulie 2011]
Preambul
Pentru a fi în formă de dimineață, după cum s-a și văzut, aseară am dat iama și am terminat tot vinul de prin casă. Sincer, m-am sacrificat, cum ar veni. Asta deoarece m-am gândit că dacă mai pot bea bere după vinul de aseară, aceasta nu poate fi decât bună.
Degustarea berii
Să nu vă imaginați că degustarea berii este un fel de băută organizată. Din contră, aceasta are un minimal set de reguli ce trebuiesc respectate. Astfel:
- Dacă ai băut ceva înainte, orice, trebuie să bei un pic de apă, pentru a neutraliza eventualele alte gusturi.
- Nu se fumează când se miroase berea, în cadrul degustării.
- E bine să nu influențezi pe nimeni și nici să nu te lași influențat, atunci când completezi chestionarul.
Aceste reguli au fost impuse din motive practice. Întrucât se are în vedere evidențierea mai multor proprietăți ale berii din fiecare mostră, fiecare participant la degustare trebuie să completeze un formular. Se punctează următoarele aspecte:
- Limpiditatea. La berea nefiltrată trebuie să avem de-a face cu o limpiditate redusă (adică berea trebuie să nu fie limpede), datorită suspensiilor de drojdie care plutește în lichid. De unde și denumirea de bere nefiltrată.
- Mirosul. Fiecare mostră are un miros specific, miros care poate să placă sau nu, o chestie mai de grabă subiectivă. Poate fi influențat de starea de sănătate și de alte mirosuri din încăpere (de exemplu țigări).
- Gustul. La fel, e o chestie foarte subiectivă. Poate fi influențat de cafea, alte băuturi, gumă de mestecat sau consumarea (în scop educativ, desigur) a unor mostre din eșantioane diferite (pahare de bere) la intervale mici.
- Experiența generală. O chestie subiectivă.
Berea Ursus nefiltrată
Mostra A
Mostra A avea o limpiditate scăzută și era foarte asemănătoare cu Timișoreana nefiltrată, în sensul că nu avea o aromă puternică și nici prea specifică, fiind așadar excelentă pentru îngurgitat cu ușurință în cantități industriale.
Aș fi preferat să o beau în Bărăgan, într-o după-amiază fierbinte de August, dacă mă întrebați pe mine. Cum să spun, a bea berea asta e ca și cum ai face amor. Dacă-mi permiteți o comparație mai sexy, berea asta mi-a lăsat în stomac aceeași senzație ciudată de atingere pe suflet precum cea lăsată de niște buze iubitoare care ating glandul (penisului, adică).
Mostra A a și fost, de aceea, preferata mea. E ușor de înțeles că, băutor de vin fiind, prefer să beau o bere lejeră, care să alunece ușor și care să mă ungă pe suflet (într-un fel senzual, adică).
Mostra B
Mai limpede decât mostra A, mostra B avea un gust unic, extrem de specific, de hamei proaspăt. De fapt, când am gustat-o, am simțit un fel de mângâiere drăgălașă a limbii, datorită frăgezimii și intensității gustului.
Sunt destul de sigur că mostra B se va produce la Cluj și, dacă va fi așa, vânzarea de mâncare din stabilimentele care o vor distribui va crește destul de mult. În principiu pentru că gustul ăsta cu puternice accente de verdeață se potrivește cu carnea roșie la grătar cum se potrivesc, dacă vreți, mâinile unui bărbat pe niște doritori sâni de femeie.
Practic, berea din mostra B era absolut unică, într-un echilibru perfect de bere cu aromă (sau indicii) de fructe cum le place femeilor (și mie, aia cu lămâie e demențială, mai ales dacă afară sunt peste 35 de grade) și berea tare, brută, dură și măgulitoare cum îi place oricărui bărbat.
Berea asta, vă jur, era unică. Unică. N-am mai întâlnit și, lucrând la discotecă, am băut multe sortimente de bere, ceea ce spune multe. Oricum, sunt sigur că va fi un succes.
Dezavantajul mostrei B, însă, este dat din însuși forța sa: gustul intens și plăcut provoacă o stare de foame, mai ales de la a treia bere în sus. Sigur, este perfectă la un grătar.
Mostra C
Mai blândă decât mostra B și mai intensă, mai pasională decât mostra A, mostra C este o bere mai cuminte, aproape comună. Fără a fi senzațională, era mai ușor de băut, totuși, decât mostra B.
Deci nu, nu m-a impresionat în vreun fel, poate doar în afară de miros, fiind într-un fel mai parfumată și mai frumos mirositoare decât restul mostrelor.
Concluzii
A fost OK și mi-a plăcut mult, în ciuda orei mai de grabă devreme (11,30). Organizarea a fost OK și punctuală (am întârziat un minut – două că am prins toate semafoarele). Berea fost bună, compania a fost plăcută, atmosfera a fost OK.
Dragă Ursus, să mă chemi și când inaugurezi linia de producție. Cu atât mai mult cu cât berea Ursus nefiltrată se va vinde doar în Cluj.
Anexa 1 – Bloggerii
Bloggerii au fost câțiva. Din ce am văzut pe listă, trebuiau să fie mai mulți și n-am înțeles de ce n-au venit. Sau de ce au spus că vin și n-au apărut. Am încercat să fac câteva poze, dar aparatului foto nu i-a plăcut deloc lumina de acolo, întrucât pe lângă lumina naturală, acolo erau și câteva surse de lumină rece de neon, respectiv caldă, de bec.
Mai mult, eu stăteam lângă un perete iar unii dintre bloggeri stăteau lângă geam, deci în contra luminii. Asta este, îmi pare rău, până mă mai învăț cu aparatul foto pentru a face fotografii și în condiții sub-optime mai durează.
Anexa 2 – Potolul
Era și mult și bun. N-am fost tentat să mănânc cine știe ce, totuși, în principiu din cauza orei mai de grabă matinale pentru mine. Totuși, trebuie să evidențiez că am mâncat cea mai bună pulpă de curcan dulce. Nu m-am prins dacă era în șampanie sau în bere, dar era făcută a la carte și se desprindea ușor și elegant de pe os. Mi-ar plăcea să mai gust, sincer.
Anexa 3 – Gazelele
Azi am învățat de ce berea este asociată cu bunăciunile. La un moment dat, una dintre gazele s-a aplecat să-l servească cu bere pe un tip. Am văzut absolut. Era frumos epilat.
Am fost şi eu aseară la o degustare de bere Ursus la barock. Şi merg şi azi. Din nefericire acolo nu este bere nefiltrată. Din fericire există doar băutori care nu filtrează cantitatea
La Barock degustarea se face la mia de litri, nu? =))
Doar cât să ne simţim bine. 😛
😀 Da, așa și trebuie.