Portul AGP

Portul AGP asigură suportul necesar pentru plăcile video (unii le spun, mai pretenţios, plăci grafice, dar e aceeaşi chestie) care se conectează la aşa ceva. Puteţi găsi pe internet, în special pe Wikipedia, foarte multe detalii despre acesta. Eu, însă, voi insista pe altceva.

Tehnic se cheamă Portul pentru Grafică Accelerată (Accelerated Graphics Port) însă, tot tehnic, este o eroare. Un port, în accepţiunea informatică, este un dispozitiv prin care două magistrale de tipuri diferite comunică între ele. Ca un fel de rampe pe care se urcă autoturismele pentru a intra în vagoane de cale ferată.

Spuneam că este o eroare pentru că AGP-ul nu este decât o magistrală foarte rapidă între un periferic şi microprocesorul din sistem care, la rândul lui, comunică destul de repede cu memoria RAM. Deci nu este port, ci magistrală.

Denumirea este, deci, una de marketing. Care marketing a avut succes o vreme, până i s-au observat neajunsurile ce au dus, într-un final, la abandonarea lui, la mai puţin de 7 ani de la introducerea pe piaţă. Neajunsurile constau, în primul rând, din faptul că, nefiind un port, nu se accepta decât o singură placă video, şi aceea cu multe limitări, ceea ce pentru pasionaţii de jocuri era o problemă.

Au existat patru variante (sau generaţii): AGP 1X, AGP 2X, AGP 4X şi AGP 8X. Toate aceste magistrale funcţionau la 66 de MHz, deosebirile constând în cantitatea de informaţii ce treceau prin magistrală , pe secundă (denumită şi rată de transfer).

Specificaţie AGP 1X AGP 2X AGP 4X AGP 8X
Rată de transfer 266 MB/s 533 MB/s 1066 MB/s 2133MB/s

Având aceeaşi frecvenţe dar rate de transfer diferite cred că este evident că modificările sunt date doar de nişte chiţibuşuri inginereşti, legate de felul cum sunt transmise datele. Desigur, nu vreau să intru mai mult în detalii.

Acum fiind oră târzie nu pot să trezesc vecinii căutând prin casă o placă de bază cu AGP 1X sau ceva, dar voi pune o poză. Oricum, portul AGP este localizat, întotdeauna, cel mai aproape de microprocesor, pentru ca lungimea firelor de legătură să nu influenţeze negativ performanţele.

Portul AGP (hai să păstrăm denumirea populară) a înlocuit, pentru plăcile video, portul PCI (voi scrie şi despre el), care făcea tranziţia de la magistrala sistemului (aorta, să-i zicem) la magistrala PCI, adică de la un mănunchi de fire (că fizic asta este o magistrală) cu nişte proprietăţi tehnice la un alt fel de mănunchi de fire, cu alte proprietăţi.

Ca şi curiozitate pot să spun că sunt mai multe specificaţii legate de voltajul pe care-l suportă conectorul (3.3V sau 1.5V) şi, dacă nu le nimenreşti, poţi să arzi placa de bază. O altă afurisenie ar fi că o placă video pe AGP 1X nu intră în porturi de viteze superioare (2X să zicem), deci dacă nu ştii exact ce ai sub carcasă e nasol şi poţi să cumperi plăci video de pomană. Bine, pentru mine are sens treaba asta, însă doar pentru că ştiu care sunt dedesubturile tehnice. Doar e de datoria mea să le ştiu.

2 Comentarii

  1. Mihai Todor 05 aprilie 2009 la 14:20 - Raspunde

    Ai uitat să menţionezi că plăcile video pe port [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Peripheral_Component_Interconnect]PCI[/url] (Peripheral Component Interconnect) le-au înlocuit pe cele pe port [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Industry_Standard_Architecture]ISA[/url] (Industry Standard Architecture). 🙂

    • Robin Molnar 05 aprilie 2009 la 14:43 - Raspunde

      :woohoo: Dude, aia am să scriu când voi vorbi despre PCI… :woohoo:

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.