Peștera Bolii (Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina)
Peștera Bolii se află la câțiva kilometri de Petroșani și face parte din Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina situat în județul Hunedoara și având mai multe puncte de interes iar imaginile, inclusiv fotografiile din peșteră, se află sub acest „scurt” text introductiv, musai de citit pentru cei ce doresc să meargă în vizită pe acolo.
PARCUL NATURAL
GRADISTEA MUNCELULUI – CIOCLOVINA
SCURT ISTORIC
Prin Hotararea de Guvern nr. 230 din 4 Martie 203 privind delimitarea rezervatiilor biosferei, parcurilor nationale si parcurilor naturale si constituirea administratiilor acestora, s-au stabilit limitele Parcului Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina rezultand o suprafata de 38184 ha.
La ora actuala, administratorul legal al Parcului Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina este Regia Nationala a Padurilor – Romsilva prin Administratia Parcului Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina, subunitate a Directiei Silvice Deva.
SPECII PROTEJATE IN CUPRINSUL PARCULUI NATURAL GRADISTEA MUNCELULUI – CIOCLOVINA
Lista cuprinde 6 mamifere (rasul, pisica salbatica, vidra si trei specii de lilieci) si un numar mai mare de pasari. Dintre reptile este ocrotita vipera cu corn, iar dintre amfibieni brotacelul, salamandra si broasca rosie de munte.
In zona carstica se intalnesc cateva coleoptere si lepidoptere endemice.
Dintre plante merita o atentie speciala prezenta in Cheile Crivadiei a 4 endemisme carpatice: Hepatica transsilvanica, Symphytum cordatum, Thymus comosus si Sorbus borbasii.
ARII PROTEJATE IN CUPRINSUL PARCULUI NATURAL GRADISTEA MUNCELULUI – CIOCLOVINA
In cuprinsul pParcului Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina sunt cuprinse pe baza legislatiei in vigoare un numar de 8 rezervatii si monumente ale naturii, precum si 10 monumente istorice de valoare nationala exceptionala. Din prima categorie fac parte: Complexul carstic Ponorici – Cioclovina cu pestera Valea Stanii, Cheia si pestera Sura Mare, pestera Tecuri, fanetele Pui, locul fosilifer Ohaba Ponor, Cheila Crivadiei, precum si dealul si pestera Bolii.
REGULI DE VIZITARE PENTRU TURISTI
In Parcul Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina sunt permise activitati de turism si educatie, cu respectarea regulilor de vizitare a Parcului, potrivit prezentului regulament. Rezervatiile stiintifice nu constituie obiective turistice.
Punctele de acces in Parcul Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina sunt: localitatile Costesti, Magureni, Bosorod, Pui, ponor, Baru, Crivadia si vaile Streiului si Banitei.
Accesul/ vizitarea Parcului Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina se face cu achitarea tarifului de vizitare.
Vizitarea Parcului Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina se face pe drumurile deschise accesului public si pe traseele turistice marcate cu semne conventionale specifice, cu respectarea eventualelor restrictii.
Amplasarea si functionarea locurilor de campare, deschiderea de noi trasee turistice, amplasarea panourilor indicatoare si informative se face numai cu acordul APNGM-C. Intretinerea si marcarea traseelor turistice vor fi sprijinite logistic de catre administratia parcului.
Camparea turistilor pe teritoriul Parcului Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina este permisa numai in locurile special amenajate si semnalizate corespunzator.
In locurile de campare sunt interzise:
a) Saparea de santuri in jurul corturilor sau utilizarea oricaror materiale de origine organica (cetina, ferigi, muschi) sub corturi;
b) Amenajarea unor vetre de foc in afara celor stabilite de catre administratorul locului de campare;
c) Procurarea lemnului de foc in afara celui asigurat de administratorul locului de campare.
Este strict interzisa distrugerea sau degradarea panourilor informative si indicatoare, precum si a placilor, stalpilor sau a semnelor de marcaj de pe traseele turistice.
Este strict interzisa degradarea refugiilor, adaposturilor, podetelor, sau a oricarei alte constructii sau amenajari de pe teritoriul Parcului.
APNGM-C monitorizeaza turismul pe teritoriul PNGM-C, in vederea stabilirii impactului acestei activitati asupra florei si faunei din parc si pentru stabilirea masurilor de precautie ce se impun, inslusiv a celor de restrictionare a accesului turistilor, daca acest lucru se impune pentru conservare.
TELEFOANE UTILE:
Administratia Parcului Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina: 0254/211569
Pompieri: 0254/981
Politia Petrosani:0254/545212
Spital Petrosani: 0254/542360
APEL URGENTA: 112
In parcul natural sunt INTERZISE:
1. Circulatia cu mijloace motorizate in interiorul parcului, in afara drumurilor publice.
2. Abandonarea deseurilor sau depozitarea acestora, in alte locuri decat cele special amenajate.
3. Aprinderea si folosirea focului deschis, in afara vetrelor special amenajate.
4. Distrugerea, degradarea panourilor informative, semnelor de marcaj, constructiilor sau altor amenajari specifice.
5. Desfasurarea de activitati neconforme cu prevederile planului de management si regulamentul parcului.
(www.gradiste.ro)
AMENZI: 3000 – 6000 lei, ptr. persoane fizice; 25000 – 50000 lei, ptr. persoane juridice; (Legea nr. 265/2006)
Aceasta este o excursie virtuală iar recomandarea mea este să faceți click pe prima imagine și să folosiți opțiunile de navigare, pentru cea mai plăcută și mai completă experiență multimedia.
Vă doresc vizionare plăcută!
Diacriticele din descriere lipsesc datorită faptului că în Joomla!, ceea ce foloseam, litera „î” după standardul ce bun (disponibil în Windows 7) nu putea fi reprezentată de nicio culoare.
Trackbacks/Pings