Aderarea României la Banca Asiatică pentru Investiții în Infrastructură

Guvernul va discuta miercuri conditiile in care Romania ar putea deveni membra a Bancii Asiatice pentru Investitii in Infrastructura. AIIB este vazuta ca rivala FMI si a Bancii Mondiale.

HotNews.ro

În primul rând, mi se pare o idee bună ca Banca Asiatică pentru Investiții în Infrastructură să existe ca alternativă la FMI și Banca Mondială, pentru că știm deja de mai mulți ani, mai ales în cazul FMI, că nu folosesc cele mai corecte modele de simulare economică și, cum ar veni, mai dau și rateuri.

Pe de-o parte, FMI este un agent economic, așa că încearcă să-și majoreze profitul reducând costurile adică – printre altele – creând un model economic universal, pe care-l aplică peste tot, cu insuficiente particularizări. De unde și erorile grave comise în ultimii 20 de ani.

De asta zic, dacă există cu adevărat competiție pe marea piață de capital noi, consumatorii, câștigăm. Și, câtă vreme banii nu vin cu implicații politice, deci corupție, putem să ne bucurăm.

Cumva, totuși, sunt circumspect. Pentru că banii sunt întotdeauna politici, de orice parte, iar China este un stat corupt și agresiv. Iar asta mă îngrijorează puțin mai ales că, împrietenindu-se cu multe țări, ar putea bloca o eventuale rezoluții a ONU cu privire la subiecte sensibile pentru China.

Deci sunt foarte îngrijorat.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.