Africa de Nord fierbe

În Algeria și Egipt, masele populare s-au răsculat împotriva conducătorilor care îi oprimă de ani de zile. Într-un fel, era de așteptat. Mubarak, pretinsul președinte egiptean, în speță un dictator ordinar, o cam avea pregătită de vreo doi ani, poate mai bine, de când au început anumite mișcări populare mai puțin cunoscute în presa românească. Îmi permit să compar cazul lui cu Bulgaria, Albania sau Polonia, cel puțin în acest moment.

Algeria, pe de altă parte, este un caz mai complicat, mai de grabă asemănător Ucrainei. Să nu uităm, de exemplu, luptele duse de armată cu anumite grupări paramilitare nu mai demult de 10 – 15 ani. Țin minte că am văzut la știri un sat întreg omorât de extremiștii musulmani care, culmea coranului, au omorât, au măcelărit alți musulmani.

Fiind și o țară mare, Algeria ar avea nevoie de o tranziție cât mai rapidă de la regimul actual la un regim mai transparent, dar cu suficient de multă putere încât să mențină integritatea statală a țării, întrucât n-ar fi de dorit ca în sudul ei sau în sudul Egiptului să se formeze un nou iad al haosului de tipul aceluia din Etiopia.

Este evident că în tot acest proces mulți oameni vor muri. Valul de revoluții din statele islamice este ceva mai de grabă inedit și acum se scriu niște file de istorie destul de interesante, evenimentele de acum fiind asimilabile cu revoluțiile balcanice din jurul anului 1848, din punct de vedere popular, sau, mai specific adevărurilor politice din acele țări, cu revoluțiile care au dus la căderea formală a comunismului din Europa de Est.

Să nu ne facem iluzii, nu toate revoluțiile vor reuși, dar cred că vor mai fi frământări sociale majore și în țări precum Siria sau Tunisia, în speță  în țările arabe mai sărace și cu o clasă politică asemănătoare cu o castă, complet ruptă de realitățile social-politice ale țării… Și, de exemplu, ar fi curios dacă valul de revolte ar traversa Sahara spre sud.

Simțindu-se încolțite, regimurile mai mult sau mai puțin totalitate,mai mult sau mai puțin legitime au început să se țină de cenzură, oprind sistemele publice de telecomunicații de tipul internetului. Întrucât cenzura nu este și nu poate fi acceptabilă, țin să vă anunț că puteți ajuta la îndepărtarea efectelor ei înscriindu-vă computerul în rețeaua Tor, o rețea de tunele virtuale private către internetul liber și necenzurat.

Astfel, dacă simțiți nevoia să ajutați (nu cred că este cazul unui text motivațional aici), o puteți face foarte simplu și durează destul de puțin. O parte din lățimea de bandă a conexiunii de internet de pe un computer în rețeaua Tor va fi donată pentru a permite traficul de date dinspre și către țările acum în suferință. O parte din imaginile pe care le-ați văzut la știri așa au fost scoase din țările respective.

2 Comentarii

  1. TNH 29 ianuarie 2011 la 17:26 - Raspunde

    Gata, l-am instalat și merge.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.