Are și paranoia logica ei

Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, a murit. Poate că s-a sinucis. Dar dacă, înțelegând că inevitabilul se apropie, a decis să colaboreze cu autoritățile, iar fosta securitate care încă mai conduse structuri importante a decis să-l lichideze. Ei l-au făcut, ei l-au omorât.

Oricum ai privi chestiunea acum, există puternice argumente logice, pro și contra oricăror teorii ale conspirației, și prea puține argumente pentru adevăr:

  1. De ce a folosit o mașină ieftină? Având o avere la dispoziție, ți-ar plăcea ca al tău cosciug de fiare să fie o tablă de muritor de rând? Cam dubios.
  2. Avea viteză? Cât de mare? Să înțelegem că omul era filat în goană nebună? Cam dubios.
  3. Oamenii care-l cunosc spun că niciodată nu s-ar fi sinucis. Teoriile “experților” îi contrazic. Așa se întâmplă în cazurile fabricate. Nu e dubios?
  4. Da, poate omul a greșit. Poate nu știa mașina. Ce plăcere a condusului i-ar fi oferit acel Opel? În goană? Cam dubios.
  5. A derapat. Pe drum drept. Ce cauciucuri avea?

Oricum ar sta lucrurile, sunt mai multe teorii ale consiprației care au logică mai mult decât adevărul, cea ce trebuie să ne facă să ne punem întrebări:

– Suntem noi paranoici?
– Când Lama lui Occam a încetat să funcționeze?

Cam dubios. Cam prea dubios.

L.E. Dan Alexe, magistral:

Nu e conspiraționită, e scepticism prudent. Am văzut altele și mai și. Din experiența mea de jurnalist prin multe țări, uneori în condiții baroce sau extreme, de câte ori am de-a face cu autoritățile într-o țară rău structurată cum e România și cu un asemenea scenariu de accident a priori neverosimil, întotdeauna avansez prudent și mă întreb: — Ăștia unde mint?

Poate a fost chiar un accident sau o sinucidere, dar un scepticism calm formulat ar trebui să calmeze pe toată lumea, așteptând ancheta. Nu e de rîs de cei care pun întrebări elementare.

Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.