Câmpul magnetic al Soarelui este pe cale să se inverseze
Nu știm încă de ce, la fiecare ciclu solar, adică o dată la aproximativ unsprezece ani, polii magnetici ai Soarelui se inversează, Sigur, la știri se spun ceva de polul Nord și Sud, dar explicațiile sunt unele ignorante. Soarele are câteva mii de poli magnetici, unii mai mici, iar alții mai mari.
Evident, magnetismul acestora se adună și obținem un câmp magnetic generic numit al Soarelui, care câmp magnetic nu seamănă cu cel de pe Pământ, deci comparațiile televizate nu sunt nici bune, nici precise.
Revenind la Soare, odată la unsprezece ani, miile de poli magnetici ai Soarelui se inversează după ce – în prealabil – intensitatea câmpului lor magnetic scade vertiginos. Și nu știm de ce. Știm că aceste câmpuri magnetice sunt generate de reacțiile nucleare din interiorul soarelui, știm că polaritatea câmpului magnetic generat este dată modelul energetic al reacțiilor nucleare din nucleu și știm că intensitatea câmpului magnetic solar scade ciclic, minimul intensității magnetice coincizând cu minimul activității solare, când pe Soare apar așa zisele pete negre, în fapt niște regiuni mai reci decât restul suprafeței, și mai știm că activitatea nucleară din interiorul soarelui nu se oprește niciodată.
În principiu, știm destul de multe, dar fără a ști totul. Ceea ce, desigur, intrigă și incită la fabricarea a tot soiul de scenarii care mai de care…
Nu știu, dec, în interiorul stelei ce se întâmplă, dar cred că ciclul acesta solar are e-a face cu dispunerea materiei în nucleu și cu depunerile de atomi mai mari în reactoarele din nucleu. Adică, eu nu cred că întreg nucleul Soarelui este un mare reactor, ci – mai de grabă – mi se pare logic și firesc ca în nucleu să existe gâlme distincte (fiecare cu propriul săi câmp magnetic) în care să aibă loc reacțiile, iar odată cu depunerea a suficientă materie grea (atomi mari), reacțiile să se oprească ai gâlmele să se dizolve, urmând ca alte gâlme de reacție nucleară să se formeze în zonele cu mai puțini atomi grei, reacțiile nucleare pornind automat din cauza presiunii. Deși asta este, desigur, doar o teorie de-a mea, o speculație – dacă vreți.
În fine, din punctul nostru de vedere, nu se întâmplă nimic. Decât că, cel mult, câteva sute de tone de aur, platină și alte metale grele, provenite din spațiul extra-solar (di afara sistemului solar) vor pătrunde în sistemul solar. Cine știe, poate ne plouă și nouă cu niște pepite, ceva…
Așa că, de unde atâte știri panicarde?
Lasa un raspuns