Câte ceva despre criză

Acesta nu este un articol liniştitor. Dacă nu vreţi să vă stresaţi vă recomand să nu-l citiţi, pentru că e groasă. Şi tinde să devină şi mai groasă. Sincer, nu credeam că se va ajunge chiar în halul ăsta fără de hal. Nu credeam. Este dincolo de cele mai pesimiste aşteptări.

1. Am un prieten director la o firmă. Acum îşi caută de lucru, pentru că departamentul de vânzări nu a vândut nimic, ei producând pentru export. Străinii nu mai cumpără pentru că nu mai au bani. Când m-a sunat mi-a spus că oamenii nu şi-au mai luat salariile de două luni şi nici el. Am înţeles că ar fi vorba despre vreo 3-400 de angajaţi.

2. O fabrică de confecţii are vreo 300 de angajate. Şi ele produc tot pentru export. Vânzările au scăzut dramatic aşa că patronatul a făcut o şedinţă cu toate angajatele şi le-a spus aşa:

– Situaţia noastră este critică. Momentan nu dăm pe nimeni afară, dar trebuie să aveţi în vedere că vom reduce personalul cu 20%. Cele care vor rămâne în firmă vor trebui să lucreze dublu, pentru aceiaşi bani. Nu se vor mai da prime de Crăciun şi sporuri. Cadoul nostru pentru voi este că veţi avea în continuare un loc de muncă. De aceea vă rugăm să vorbiţi cu soţii Dvs. pentru că fiecare îşi ştie situaţia familială iar dacă consideraţi că situaţia salarială viitoare nu vă mulţumeşte sunteţi rugate să vă depuneţi demisia. Am prefera să nu fim noi nevoiţi să facem o listă a celor care vor pleca. Vă rugăm insistent să aveţi în vedere aceste aspecte.

3. Un prieten are o mică firmă de confecţii, cu vreo 5 – 10 angajaţi. Şi produce pentru România. Şi situaţia lui devine bizară. Spre exemplu colaborează cu o firmă de desfacere din Cluj. Până acum colaborarea mergea aşa:

– Bună ziua, sunt X de la firma Y. Aş vrea să fac o comadă de … .

– OK, dar noi ajungem în Cluj în 30 de zile să v-o livrăm.

– Este bine, nu-i nicio problemă. Şi vedeţi că v-am pus de dimineaţă 1000 de RON, prin poştă. Vă rog să-mi tăiaţi chitanţă pe această sumă şi să mi-o daţi când veniţi cu marfa. Ştiu că această comandă este mai mare. Restul de bani îi veţi primi la livrarea mărfii.

Să recapitulăm faza: firma din Cluj făcea o parte foarte importantă din plată în avans.

Acum situaţia este aşa:

– Bună ziua. Sunt X de la firma X. Domnule Z, vă rog eu frumos, nu puteţi să mă mai păsuiţi un pic cu restul de bani, ăia 300 de RON? Vânzările merg prost şi momentan n-am de unde să vă plătesc.

Problema este că situaţia se repetă cam peste tot: Timişoara, Craiova, Sibiu, etc.

4. Mulţi români plecaţi în Spania şi Italia încep să se întoarcă acasă. Nu au nici bani şi nici de lucru. Locuri de muncă nu sunt suficiente şi în niciun caz la salariul pe care îl aşteaptă ei. Mulţi nu îşi vor găsi de lucru. Cu ce îi va ajuta statul român?

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.