Ceapa mamii lor de prețuri

Țin minte că în 1990 – 1993 ceapa s-a scumpit foarte mult și oamenii erau revoltați că un kilogram de ceapă ajungea să coste un dolar.

Acum, dacă un kilogram de ceva ar costa un dolar, ar fi considerat ieftin.

Ceea ce vreau să subliniez este că totul în viață se învață și se uită. Iar noi am uitat ce-s alea prețuri mici. Și când te gândești că totul a început de la ceapă…

6 Comentarii

  1. Daniela 22 iulie 2011 la 14:05 - Raspunde

    Noi avem preturi de Europa dar salariile cum sunt? Tot de Europa? Suntem vai de mama noastra dar preturile nu prea scad…

    • Robin Molnar 22 iulie 2011 la 15:07 - Raspunde

      Păi avem consum de Europa, dar productivitatea muncii de Asia Centrală…

      • Ana 22 iulie 2011 la 15:52 - Raspunde

        Cred ca aia is mai productivi.

        De ceapa nu stiu, dar vad cum s-au tot scumpit altele in ultimii zece ani. Cand am ajuns in Bucuresti (2002) aveam la colt o cofetarie cu prajituri faine, 1.7-1.8 lei (atunci erau lei vechi, stiu, da’ mi-e lene sa scriu atatea zerouri). Acum cofetaria respectiva nici nu mai e acolo ca de, cazinourile sunt probabil mai profitabile, iar o prajitura ieftina e 3-4 lei. La unele cofetarii sunt si cu 15 lei…

  2. TNH 22 iulie 2011 la 16:39 - Raspunde

    Ceapa ca ceapa, dar usturoiul mă omoară. Cum naiba să coste 25 lei/kg de usturoi când ceapa sau roșiile sunr 2,50 lei/kg, adică de 10 ori mai ieftine? Poate pentru că pe un metru pătrat de pământ recolta de usturoi e mai mică decât cea de roșii? Sau care e faza?

    Roșiile trebuie udate mereu, trebuie manipulate cu grijă ca să nu le crăpi și oricum sunt ușor perisabile, în timp ce usturoiul trebuie udat din când în când, iar după ce îl usuci poți să-l ții și peste iarnă în cămară. Și tot e mai scump. Poate pentru că oamenii consumă mai puțin usturoi decât roșii?

    Și iar n-am înțeles de ce țara lui Dracula importă usturoiul din China. Să crăp dacă-nțeleg. Bănuiesc că nu s-au apucat românii să mănânce atât de mult usturoi încât producția internă să fie insuficientă. N-o fi rentabil sau cum?

    • Robin Molnar 22 iulie 2011 la 20:29 - Raspunde

      Da, probabil că prețul la usturoi este artificial.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Robintel
Despre Politica de Confidențialitate

Acest website are nevoie să folosească cookies, care sunt niște fișiere text de mici dimensiuni ce conțin referințe specifice, dar nu explicite, stocate pe computerul voastru, astfel încât, de exemplu, atunci când lăsați un comentariu, datele din formular să se salveze, dar nu numai.

Fără acces la cookies, aceste date nu se vor salva.

Pentru a afla mai multe despre cum folosim informațiile și despre dreptul vostru asupra datelor voastre, vă rugăm să consultați pagina Politica de Confidențialitate.

Puteți modifica accesul la aceste cookies accesând taburile din stânga.