Ceapa mamii lor de prețuri
Țin minte că în 1990 – 1993 ceapa s-a scumpit foarte mult și oamenii erau revoltați că un kilogram de ceapă ajungea să coste un dolar.
Acum, dacă un kilogram de ceva ar costa un dolar, ar fi considerat ieftin.
Ceea ce vreau să subliniez este că totul în viață se învață și se uită. Iar noi am uitat ce-s alea prețuri mici. Și când te gândești că totul a început de la ceapă…
Noi avem preturi de Europa dar salariile cum sunt? Tot de Europa? Suntem vai de mama noastra dar preturile nu prea scad…
Păi avem consum de Europa, dar productivitatea muncii de Asia Centrală…
Cred ca aia is mai productivi.
De ceapa nu stiu, dar vad cum s-au tot scumpit altele in ultimii zece ani. Cand am ajuns in Bucuresti (2002) aveam la colt o cofetarie cu prajituri faine, 1.7-1.8 lei (atunci erau lei vechi, stiu, da’ mi-e lene sa scriu atatea zerouri). Acum cofetaria respectiva nici nu mai e acolo ca de, cazinourile sunt probabil mai profitabile, iar o prajitura ieftina e 3-4 lei. La unele cofetarii sunt si cu 15 lei…
Amu, câte cazinouri pot fi?
Ceapa ca ceapa, dar usturoiul mă omoară. Cum naiba să coste 25 lei/kg de usturoi când ceapa sau roșiile sunr 2,50 lei/kg, adică de 10 ori mai ieftine? Poate pentru că pe un metru pătrat de pământ recolta de usturoi e mai mică decât cea de roșii? Sau care e faza?
Roșiile trebuie udate mereu, trebuie manipulate cu grijă ca să nu le crăpi și oricum sunt ușor perisabile, în timp ce usturoiul trebuie udat din când în când, iar după ce îl usuci poți să-l ții și peste iarnă în cămară. Și tot e mai scump. Poate pentru că oamenii consumă mai puțin usturoi decât roșii?
Și iar n-am înțeles de ce țara lui Dracula importă usturoiul din China. Să crăp dacă-nțeleg. Bănuiesc că nu s-au apucat românii să mănânce atât de mult usturoi încât producția internă să fie insuficientă. N-o fi rentabil sau cum?
Da, probabil că prețul la usturoi este artificial.