Cred că se impune să ne ajutăm singuri!

De câteva săptămâni caut toate sursele posibile și imposibile pentru un fișier cu ultimele cutremure din sudul Moldovei. Nu le găsesc nici de-al naibii:

  1. Cei de la Institutul Național de Fizica Pământului sunt niște incompetenți și nu le afișează, cel puțin nu pe cele mai recente de luna Ianuarie. Încercați și voi: (44.00N..46.00N) și (26.00E..28.00E).
  2. Străinii nu le au, întrucât echipamentele lor nu l-au detectat pe cele mici, deci nu le au pe toate, deci lista este incompletă, deci nu mă ajută cu nimic.

Aș fi vrut să văd cum au evoluat magnitudinile seismelor în timp, pe ultimele șase luni.

Mi-e teamă – și nu vreau să fiu panicard! – că s-ar putea să avem surprize, pentru că – din ceea ce se spune, dar nu se publică! – cantitatea de energie care se acumulează în scoarță în zona aceea este în creștere rapidă, de unde și numărul de cutremure.

No, în caz de cutremur(e), mă gândesc că banda de internet disponibilă va fi foarte mică și instabilă.

Ca atare:

  1. Aș avea nevoie de un voluntar binevoitor care să compileze Lynx pentru Windows Phone 8 și alte sisteme de operare pentru smartphone.  Musai acel browser trebuie să fie doar în modul text. La un test simplu, prin GPRS, chiar și în condiții de tilizare intensă a rețelelor de telecomunicații, paginile simple, doar text, se afișează. Pentru asta dau link în footer, advertorial etc.
  2. Analizez opțiunea de a instala cel puțin un BBS (site în modul text) care să funcționeze cu orice aplicație de tip Telnet,  inclusiv prin HTTP cu browserul în mod text de la primul punct. Desigur, browserelor moderne le va fi cu atât mai ușor să accese doar site-uri cu text, fără imagini.

Planul meu ar fi: chiar și în caz de cataclism natural major, să avem și să facilităm accesul la informație putând, potențial, să salvăm niște vieți.

Amu, desigur, lucrurile sunt un pic mai complicate:

  1. Caut un provider ieftin – preferabil gratuit – pentru serviciul de dial-in. Nu cred că există, așa că am luat legătura cu Romtelecom, să vedem ei ce ofertă au. Ca idee. nu-mi fac speranțe că lumea va avea acces extins la net, dar cred că putem găsi câteva zeci de modemuri funcționale în fiecare județ din țară, ca să răspândim informația. No, oamenii ăia unde sună?
  2. Am ales să folosesc tehnologie în mod text, nu grafic, pentru a putea susține conectarea unui număr cât mai mare de clienți la un server cât se poate de ieftin, poate chiar Raspberry Pi.
  3. Pe de altă parte, din câte știu eu, un BBS suportă până la 255 de conexiuni, ceea ce este mai de grabă puțin. Poate găsesc/ găsim vreun software de BBS care să suporte mai multe, mii.
  4. Întrucât mass-media va fi destul de folosită, cred că voi face un sistem care, odată pornit, să ia textul articolelor de pe principalele site-uri de știri/ bloguri și să-l introducă în sistemul BBS, pentru a-l distribui oamenilor. Știu că este o încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală, dar cred că interesul social primează. Dacă presa va scrie despre ce se întâmplă, am putea ajuta ISU să se coordoneze cu voluntarii din teritoriu.
  5. Momentan mă ocup de VPS și de alte aspecte tehnice ce țin de o parte din infrastructura sistemului, dar drumul este lung și anevoios.

În principal, trebuie să fie gratuit sau cu costuri cât mai mici, ca să fie sustenabil.

În fine, orice ajutor este binevenit, mai ales pe partea de software development (browsere în mod text pentru telefoane mobile, sfaturi despre infrastructură, sfaturi despre cum se pot extrage date seismice din mai multe surse, cu cât mai puține resurse de calcul).

Acest proiect nu-l pot face singur, am nevoie de ajutor, că statul nu-mi inspiră încredere și mi se pare mai sănătos să ne ajutăm singuri.

Sigur, sper să nu fie niciodată nevoie să folosim acest sistem. Sper. Dar nici nu pot să mă culc pe o ureche știind că n-am făcut tot ce mi-a stat în putere să protejez, să ne protejăm.

Ajutor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.