Fotografierea unei reacții chimice

Prima observare directă a structurii orbitale a unui excitat atom de hidrogen, realizată folosind un nou construit "microscop cuantic"

Prima observare directă a structurii orbitale a unui excitat atom de hidrogen, realizată folosind un nou construit “microscop cuantic”

După ce niște cercetători de la IBM au învățat să manipuleze atomii, făcând o animație scurtă numai din atomi după ce zilele trecute, folosind o tehnică fotografică specială, s-a reușit pentru prima dată fotografierea unui atom, tot zilele trecute s-au făcut și primele fotografii de înaltă definiție ale unei molecule intrate într-o reacție chimică.

Poate că nu pare mare brânză, dar să fotografiezi un atom de hidrogen este ceva deosebit, în primul rând pentru că acesta nu stă locului, să-l poți imortaliza, ci se mișcă haotic în toate direcțiile, împins de mișcarea termică a atomilor din jurul său. Plus că la scala aceea, este aproape imposibil să te concentrezi pe părți subatomice, ca să obții niște detalii bune. Și totuși…

Fotografia unei molecule într-o reacție chimică

Fotografia unei molecule într-o reacție chimică

La fel, fotografierea unei molecule care se desface într-o reacție chimică, pentru a forma un alt compus, este o mare realizare tehnică, atât pentru că moleculele nu stau locului să le fotografiezi, ci și pentru că, la nivel molecular, reacția chimică durează infinitezimal de puțin.

Vă dați seama? Ne-a luat fix o sută de ani să vedem cu toții ceea ce, la 1913, numai marele Niels Bohr – apoi și Sommerfeld și Schrodinger – vedea cu ochii minții.

2 Comentarii

  1. Mihai Todor 01 iunie 2013 la 15:18 - Raspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.