Instituţiile de rating

Standard & Poor’s ne-a băgat în groapă cu ratingul de ţară. Nu spun că nu ne-o meritam. Mă rog, nu sunt sigur că ne-o meritam mai mult de 15%. Ce nu înţeleg eu este de ce Islanda, de exemplu, care a naţionalizat cele mai mari 3 bănci de la ei ca să evite falimentul ţării, are un rating mai bun ca al nostru.

Adică noi avem bănci private care mai funcţionează, mai este un pic de valută pe piaţă, nu multă, dar există, şi deşi nu este chiar unform distribuită între bănci, tot ne păstrează cu un picior afară din groapă.

Culmea este că alte ţări care eu probleme financiare extrem de grave au ratingul mai bun. Noi care avem criză doar aşa, să nu ne plictisim, suntem, în opinia lor, în stare critică… Hmm, parcă ceva nu-i bine, nu-i la locul lui.

Şi mai este o treabă. Se zvoneşte că pe noi ne va lovi criza în pragul sărbătorilor. Really? Dar de ce? Pentru că în pragul sărbătorilor au loc cele mai mari intrări de valută, când românii plecaţi dincolo trimit mulţi bani în ţară. Peste 1 miliard de euro.

Nu văd cum sume mari de bani (euro) pot să provoace o criză de lichidităţi. Părerea mea este că unii vor să avem şi noi criză, ca să scoată ceva profit de Crăciun prin atacarea leului. Altfel nu văd cum. Poate o fi un mecanism magic de care n-am auzit. Poate o fi o nouă teorie în domeniul sistemelor, dar mă îndoiesc.

Singurul mod în care unii pot provoca o criză financiară este prin slăbirea încrederii populaţiei în moneda naţională făcându-i, astfel, să vândă lei şi să cumpere valută. Cu cât sunt mai mulţi lei pe piaţă cu atât valoarea lor reală scade mai mult, pentru că sunt mai mulţi. La fel cum s-a întâmplat şi cu euro. Şi pot face asta doar lansând diverse zvonuri legate de o iminentă prăbuşire economică, etc etc etc. Iar cum oamenii sunt botanişti şi afoni la economie…

Noi, de fapt, nu avem criză, pentru că până acum nu s-a întâmplat nimic grav. Avem doar o stare de alertă galbenă.  Şi nici măcar alertă, nu, ci prudenţă: ai grijă unde arunci cu banii, o chestie de bun simţ care ar trebui aplicată oricând, nu doar acum. Prudenţă, atât.

Ce se întâmplă acum pe pieţele internaţionale de capital este război financiar pe faţă. Nu contează alianţele militare şi restul. Practic instituţiile de rating financiar au devenit o armă în lupta asta. Din păcate nu putem şti cine cu cine luptă împotriva cui, pentru că alianţele nu-s nici transparente şi probabil nici suprapuse peste cele militare. Altfel de ce ne-ar fi atacat Elveţia? Care este un stat neutru faţă de NATO sau UE. Deci nu, nu contează alianţele militare.  Nu, contează doar cine are banul. Mie nu-mi miroase a bine.

[Poate îmi scapă ceva eseţial şi nu îmi pot da seama. Aştept să fiu contrazis, sau măcar să cutesc alte păreri. Mulţumesc.]

2 Comentarii

 1. xtall 29 octombrie 2008 la 10:53 - Raspunde

  [quote]Se zvoneşte că pe noi ne va lovi criza în pragul sărbătorilor. Really? Dar de ce?[/quote]
  Probabil din cauza isteriei cu salariile :cheer: … însă mai mult aş bănui chestia aia cu capra vecinului 😛
  Cine ştie, oricum am impresia că ne dam şi noi singuri foc la valiză, nu ia nimeni atitudine, exact proverbl ala cu ţara arde şi baba … de la ţară cu perspective ok in investiţii in ţară cu risc :0 … exact pe degeaba şi toţi tac de parcă au înghiţit galuşte reci, naspa dacă e făcătura cuiva ce are interes sa ne ţină jos, nu o face degeaba.

  • Robin Molnar 29 octombrie 2008 la 10:59 - Raspunde

   Normal că nu o face degeaba. Investiţiile trebuiesc îndreptate spre ţările cu potenţial: SUA, UK, etc…

   Asta se întâmplă pentru că felia este mică şi unii vor mai mult din ea…

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.