Întrebare despre religie

[Se pare că era o problemă cu titlul, care ducea în bălării. Am refăcut, cu scuzele de rigoare.]

Care este rolul cununiei religioase în secolul 21, în afară de tradiţie? Întreb asta pentru că, acum ceva vreme, când încă colaboram cu biserica, am aflat că se  poate face şi slujbă de dezlegare de cununie. Da, aţi citit bine.

Şi cum rămâne cu faza “ce Dumnezeu a legat omul să nu dezlege”? Preoţii nu sunt tot oameni? Şi care este ideea din spatele slujbei? “Iartă-ne, Doamne, că n-am ştiut ce facem”?

Şi de ce, la slujba de cununie, se tot spun pilde? Ca să exemplifice? Ca să exemplifice ce? Cum era o căsnicie acum 2000 de ani? Căsniciile diferă de cele care existau acum 100 de ani, darămite 2000.

În fine, întreb şi eu ca  profanul.

6 Comentarii

 1. Anonim 09 decembrie 2009 la 09:48 - Raspunde

  la solomon veneau regi intelepti ca sai ceara

  • Robin Molnar 09 decembrie 2009 la 19:58 - Raspunde

   😆 Ai putea [b]să-i[/b] ceri și tu un pic de gramatică. 😉

 2. maly 19 ianuarie 2010 la 16:18 - Raspunde

  raspunsul la intrebarea ta este :intelepciune

  • Robin Molnar 19 ianuarie 2010 la 16:37 - Raspunde

   :confused: Foarte drăguţ. Nu prea mă pasionează citirea bibliei, sincer să fiu. :whistle:

 3. Ungureanu Maria 31 ianuarie 2011 la 12:53 - Raspunde

  Nunta sau cununia este acea taina in care, prin rugaciunile si binecuvantarea preotului, se pogoara asupra a doua persoane – barbat si femeie care se insotesc – harul dumnezeiesc care intareste si sfinteste libera lor legatura pentru ajutorul reciproc, nasterea legiuita si cresterea de copii.
  CASATORIA a fost intemeiata de Dumnezeu inca din Vechiul Testament, cand „Domnul i-a binecuvantat (pe Adam si pe Eva), zicand: «„Cresteti si va inmultiti si umpleti pamantul si-l stapaniti pe el»“(Facerea 1:28). Si atunci Adam, fiind inspirat de Duhul Sfant, a exprimat legea casatoriei: „De aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va lipi de femeia sa, si vor fi amandoi un trup“ (Facerea 2:24).
  Sfanta Scriptura pomeneste de castitate, de morala, de sfintenie si iubire in casatorie. Ea interzice libertinajul, desfraul, dezechilibrul moral. Ana, mama macabeilor din Vechiul Testament, este chipul femeilor care prefera moartea decat viata infama.
  Familia mai este numita de Sfintii Parinti BISERICA CEA MICA.
  De fapt, ca sa-ti dai seama de ce trebuie aceasta familie sa fie BINECUVANTATA DE DUMNEZEU PRIN CUNUNIA RELIGIOASA IN BISERICA ORTODOXA, sa fii atent si sa vezi ca toti cei care au curvit sau preacurvit vor plati prin boli grele (de multe ori incurabile) acest pacat, caci a zis Dumnezeu: CEL CE VA STRICA TEMPLUL ACESTA (adica isi murdareste trupul prin desfranare, perversiuni….) IL VOI STRICA EU PE EL (1 Corinteni 3:17).
  Nunta pastreaza sfintenia. Nimic nu uneste viata noastra atat de strans si de puternic ca dragostea dintre barbat si femeie. Barbatul si femeia nu sunt doi oameni, ci unul singur. Jumatatea intregului nu poate face copii (Sfantul Ioan Gura de Aur).

  • Robin Molnar 31 ianuarie 2011 la 19:32 - Raspunde

   Așadar, ca să înțeleg, dacă un preot face o slujbă de desfacere a cununiei, săvârșește un păcat?

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.