Legea talionului

No, să vedeți faze. Clubul CFR Cluj a avut un meci de fotbal cu cei de la FC Basel, o echipă elvețiană pe care au și învins-o. No, ziariștii de la tabloidul Blick din Elveția au venit la Cluj, au făcut poze în cea mai distrusă parte a orașului, iar ziarul a publicat un articol prin care Clujul era prezentat ca fiind un fel de suburbie a unui oraș african, cu copii jucându-se în fața blocului printre cadavre de câini morți…

Așadar:

1. Blick 1 – Cluj 0, făcându-ne cu ou și cu oțet, vai și amar, ceva de groază.

Drumul este denivelat. Sunt gropi mari cât căzile de baie. Şoferul trebuie să fie mereu atent, să nu rupă maşina. Pe mijlocul străzii pline de găuri un om merge alături de o vacă. Puţin mai încolo, se vând alimente lângă covoare. Bine aţi venit la Cluj, al patrulea oraş al României ca mărime, aflat exact la jumătatea drumului dintre Budapesta şi Bucureşti, locul în care FC Basel îşi începe a treia aventură în Liga Campionilor!” (Ziua de Cluj, 15 Septembrie)

Dar cu cât te îndepărtezi mai mult de centrul oraşului, cu atât mai mare e sărăcia. În faţa unui bloc sărăcăcios poţi vedea un câine care zace mort pe stradă şi un morman de gunoi. Câţiva copii se joacă alergând după fluturi printre nişte deşeuri de automobile părăsite.  […] Oamenii trăiesc aici pe stradă sau în construcţii improvizate din fier vechi ori cocioabe din lemn, ca în Africa de Sud. Apa curentă şi sursele de energie electrică sunt lux”. (Ziua de Cluj, 16 Septembrie)

2. Blick 1 – Cluj 1 (dar cam timid, așa) Cică o elvețiancă din Basel trăiește la groapa de gunoi.

"Salome Blaser, în vârstă de 20 de ani, domiciliată în oraşul Basel, s-a stabilit în cartierul de ţigani “Dallas” de lângă groapa de gunoi din Cluj şi susţine că vrea să rămână aici. Pentru a supravieţui, este nevoită să adune cupru de pe rampa de gunoi, pe care îl duce la centrul de reciclare." (Ziua de Cluj, 17 Septembrie)

No, până aici e legea talionului, "ochi pentru ochi". Eh, dar am putea fi și mai nașpa de atât. De exemplu Salome aia îl găsește pe Dumnezeu printre gunoaie, trăiește așa pentru că așa a ales. Sincer, nu mi se pare atât de deplasat să trăiești așa cum ai liniște interioară. Plus că, no, fiecare găsește Divinitatea, indiferent de nume, unde crede de cuviință. Așa că, no, parcă nu prea se pune.

Dar să nu divaghez. De exemplu, întrucât eu merg pe principiul "ochi pentru dinte", aș putea spune că faza făcută de Blick și cea făcută de Ziua de Cluj sunt copilăroase. Ăia de la Ziua de Cluj îs puerili, cu afirmații de genul: o elvețiancă din Basel caută prin gunoi la Cluj. La acuzația elvețienilor de la Blick care spune că trăim ca niște animale, sau că suntem săraci, putem să venim cu afirmații grele, de genul "Elveția, țara care s-a construit pe aurul evreilor uciși de fasciști, s-a găsit să ne judece sărăcia".

Asta da afirmație grea, nu că una caută prin gunoi în numele religiei sau că suntem noi săraci. Nu contează că nu este corect și nici complet adevărat, acesta nu este un joc al adevărului, ci al cuvintelor și jicnirilor grele.

P.S. Domnilor de la Blick, dacă vreți poze cu drogați, decadență și alte cele, vă propun să vă vedeți bârna din ochi și să faceți niște poze pe la periferia orașului-perlă numit Geneva. În cartierul Paquis, să zicem.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.