Mic tratat despre acordul tacit în natură

Natura are felul ei ciudat de a funcționa, atunci când ne referim la acordul tacit, pentru că nu se bazează pe merit – măsurat ca și valoare – ci pe cârdășie – măsurată prin efectul acesteia.

Hai să vorbim despre un generalist caz real, ca să ne mai dezmorțim. Să zicem că avem o gazelă bună. Evident, toți cerbii se vor uita cu jind la ea dar, întrucât toți o plac fel de mult, și fiind un caz ciudat în care, din varii motive, nu prea se bagă nimeni la înaintare, se întâmplă următorul fenomen:

CerbulA, din mulțimea CerbiAZ, îi dă târcoale Gazelei. No, cum niciun alt cerb nu se poate decide dacă se merită sau nu treaba, toți, dar absolut toți cerbii din mulțimea CerbiAZ îl vor băga la înaintare pe CerbulA, pentru că el a dat primul semnal public că ar fi interesat.

Nu, nu se bazează pe chestii măsurabile, de genul:

 • el o place mai tare;
 • el a fost primul (asta pentru că, în alte cazuri, ultimul cerb ia gazela – totul depinde de cine consideră mulțimea de cerbi CerbiAZ că trebuie să ia gazela la pupat)
 • gazela alege (ăsta e doar un mit).

De fapt, și aici doream să ajung, în momentul în care situația gazelei este indecisă, mulțimea de cerbi va alege, prin mecanisme interesante, un cerb. Aici intervine acordul tacit în natură:

Mulțimea de CerbiAZ își dă acordul tacit, unii cerbi chiar îl vor oferi fățiș, ca CerbulA (doar acesta) să fie cu gazela.

Inevitabil:

Gazela observând că producția de cerbi interesați și interesanți este scăzută, se va apropia de CerbulA. Ba, chiar, cerbii din mulțimea CerbiAZ vor juca roluri neinteresante pentru gazelă, astfel încât CerbulA să pară mai interesant.

Fetelor, știți care sunt fazele și mai tari? Iată:

 • La grupuri relativ mici, de sub 50 de cerbi, unanimitatea se obține destul de repede, în doar câteva zile. Și, oricum, unanimitatea nu este necesară, în acesta caz câștigând cerbul cu haita cea mai mare. Cerbii de pe celelalte locuri devin doar amici.
 • Gazela nu poate decide, nu poate alege, pentru simplul motiv că n-are de unde.
 • Întrebând oricare cerb din mulțimea CerbiAZ, niciunul nu va recunoaște care-i faza.
 • Toată treaba asta se face fără cuvinte. Știm ce urmează să se întâmple, și cum se va întâmpla. Noi, mulțimea de cerbi CerbiAZ, doar ungem mecanismul, să meargă mai repede. Dar, inevitabil, se va ajunge unde vrem noi. Aviz gazelelor.

3 Comentarii

 1. antz 08 august 2010 la 17:49 - Raspunde

  Din categoria \”Semne ca ea nu te place\”:

  \” 1. She crosses her arms
  Did she assume the angry librarian stance? “When a woman on a date places her hands in front of her body — especially if they are crossed — she is closing herself off from the man,” Hartley notes. If you get this red flag, you don’t stand a chance… and she wants you to know it. “Men are not nearly as perceptive as women, so even if she’s not consciously aware of it, a woman knows her body language needs to be very loud,” Hartley explains. “In this instance, that body language reads loud and clear.” \”

  Asta pentru ca, odata, demult, mi-ai spus ca asta e pozitie defensiva. Nu zau!

 2. antz 08 august 2010 la 23:25 - Raspunde

  [url=yahoo.match.com/y/article.aspx?articleid=8949&TrackingID=526103&BannerID=688255]yahoo.match.com/y/article.aspx?articleid=8949&TrackingID=526103&BannerID=688255[/url]

  • Robin Molnar 08 august 2010 la 23:25 - Raspunde

   =D Haide, bre, tu crezi tot ce zic ăia? =D

   P.S. Din ce citesc eu da, este poziție defensivă. =D

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.