Nici plăcile tectonice nu mai sunt ce au fost

Două cutremure s-a înregistrat ieri, 8 Septembrie 2013, în Țara Hațegului, o zonă pe care o credeam ca având o improbabilă activitate seismică locală. Și totuși…

Cutremurele din Țara Hațegului

Cutremurele din Țara Hațegului

Primul cutremur s-a petrecut aproximativ la ora 16:00 la o adâncime de zece kilometri, având la suprafață o intensitate de 4,1 grade pe Scara Richter.

Cel de-al doilea cutremur s-a petrecut la o ora 16:22 la o adâncime de cinci kilometri și a avut o intensitate de 4,7 grade pe scara Richter,

Cutremurele din Țara Hațegului, vedere asupra localităților

Cutremurele din Țara Hațegului, vedere asupra localităților

Amu, câteva considerații:

  1. Doar recent am auzit teoria conform căreia Zona Seismică Vrancea urmează să se dezactiveze, urmând ca tensiunea tectonică să degajeze prin alte puncte.
  2. La Geologie, în cele câteva ore studiate, am învățat că în România, în zona Vrancea, se întâlnesc trei plăci tectonice: Placa Tectonică Est Europeană (Moldova, Ucraina), Placa Tectonică a Panoniei (Transilvania, Ungaria) și Placa Tectonică a Moesiei (Oltenia, Muntenia și Dobrgea).
  3. Cu toate acestea, cutremurele pe întreg cuprinsul țării nu sunt excluse (figura 1.a.), cum a fost cazul și astăzi și, în practică, avem doar o zonă aseismică (Carpații Orientali, segmentul estic, fără extremități) și una aproape aseismică (Depresiunea Transilvaniei).
  4. Cutremurele de suprafață (0 – 30 de Km) sunt cele mai periculoase.

Din aceste considerente, se pare că astfel de cutremure, în zone altminteri neașteptate, nu sunt chiar neobișnuite, ci mai de grabă sunt doar mai puțin cunoscute. Ceea ce mă îngrijorează un pic, sincer să fiu, mai ales când sunt la adâncimi mici, de zece kilometri.

Până la urmă, nici nu mai știi ce să crezi despre tectonica României, altceva decât că mecanica mișcărilor crustei terestre este foarte complexă.

Asta este, mi-amintesc cutremurul din 31 Mai 1990, când eram cu frate-mio mai mare în sufragerie, iar ușa de la cameră a început să se miște singură, așa că ne-am pitit sub tocul ușii de la baia de serviciu, care era lipită de casa liftului, o rezistentă structură din fier beton.

Voi ați trăit clipe de-astea?

P.S. Voi vă dați seama că părinții ne-au făcut instructajul în caz de cutremur, chiar de când eram mici? Acum se mai practică așa ceva?

P.P.S. Oare chiar s-a simțit și-n Deva?

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.