Orașul din România unde se trăiește mai bine ca la New York

Sau Londra, Madrid, Barcelona și planeta Marte. Nu , serios, o droaie de cetățeni care n-au fost niciodată prin Cluj îi dau share unui articol despre cum în Cluj-Napoca calitatea vieții este mai bună decât în Honolulu!

Mor.

În primul rând, ca să locuiești în Cluj-Napoca, după cum m-a învățat pe mine cineva exact când m-am mutat în oraș, trebuie să fii plin de bani, pentru că – altfel – orașul este excesiv de scump. În Cluj, până și bogații sunt săraci.

În al doilea rând, calitatea vieții depinde de mai mulți factori:

 1. Bani: Faci mulți bani în Cluj? O să cheltui și mai mulți!
 2. Distracție: Cluburi avem destule. Muzee nu. Parcuri nu. Parcări nu. Infrastructură nu, că dacă vrei să faci o baie, iarna, n-ai unde și petreci două ore pe drum până la cea mai apropiată locație.

Ce încerc eu să spun este foarte simplu: calitatea vieții în Cluj-Napoca este aproximativ la fel cu acea din alte orașe mari din Estul Europei, doar că este împachetată mai frumos. De aceea, s-ar trăi măcar ca la New York sau Londra dacă ai putea să ajungi dintr-o parte în alta fără mașină și fără taxi, s-ar trăi civilizat dacă s-ar circula civilizat și s-ar circula civilizat dacă sistematizarea orașului s-ar fi făcut cu cap, dar nu s-a făcut vreme de 50 de ani, este greu să reparăm acum…

Într-un oraș în care se trăiește bine, nu doar că se câștigă bine, nu doar că se cheltuiește mult, dar se găsesc tot felul de servicii și de activități care nu se găsesc în România decât în București. De aceea, zic eu, în București se trăiește mai bine, pentru că sunt mai mulți bani, mai multe restaurante, mai multe muzee, mai multe galerii de artă, mai multe concerte, mai multe evenimente în aer liber, mai multe parcuri, mai multe… orice vreți voi

Și încă ceva, pentru “orașul cu cel mai curat aer din Europa”, Clujul este deosebit de împuțit iarna și miroase a fum de mașină de zici că arde ceva.

În fine, iubesc Clujul, dar nu sunt ipocrit, ar putea fi un oraș cu mult mai bun. Cu mult, mult, mult mai bun.

2 Comentarii

 1. Atti 23 ianuarie 2016 la 14:49 - Raspunde

  Clujul este deosebit de împuțit iarna și miroase a fum de mașină de zici că arde ceva.

  Corect. Dar crede-ma, acum Clujul miroase mult mai bine decat in anii 90.

  Imi amintesc ca venind de la scoala din centru, vara abia se putea respira. Erau toate rongyurile alea de masini la mana treia, o gramada de diesel-uri care scoteau fum albastru de consumau mai mult ulei decat motorina iar autobuzele erau inca din epoca impuscatului.

  Cand ajungeai la intersectia de la Opera Romana, pur si simplu te pisca la ochi si la nas. Acum, chiar daca numarul de masini e mult mai mare, nivelul de poluare pe care il emana este doar o fractiune a celor vechi.

  O alta particularitate a orasului este geografia nesanatoasa. Clujul practic e o oala, in care singura supapa de admisie / evacuare este valea Somesului. Din aceasta cauza este usor sa se “blocheze” ceata de exemplu, pana nu vine scade presiunea suficient de mult catre est, pentru a provoca miscarea maselor de aer. La fel si cu praful, acumularile derivatilor de hidrocarburi, DPM-uri, tot rahatul specific activitatii umane.

  Daca vrei sa urmaresti valorile, vezi pe http://www.calitateaer.ro/

  Site-ul e greoi de utilizati, site tipic de “stat”. Pe harta la statii vezi care zona te intereseaza (sunt mai multe statii automatizate in oras, dar NU apar toate pe harta, de ex. cea din USAMV), apoi la Masuratori poti alege statia si valorile care te intereseaza. La Grafice e cam la fel, cu un pic de datamining chiar s-ar putea face o chestie draguta. De fapt cred ca o voi face, asa de dragul istoricului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.