Schimb tehnologic cu extratereștri?

Oare ar fi posibil un schimb tehnologic cu extratereștri dintr-o hipercivilizație? Desigur, presupunând că există. Iată un citat foarte bun din revista Știință și Tehnică, numărul curent:

G. Cocconi și P. Morrison argumentau, în 1959, într-un celebru articol, că probabilitatea unui schimb de informații între noi și o civilizație care ne-a devansat cu milioane de ani este nulă. Analistul Raymond Fowler era de părere că niște creaturi care sunt mai avansate decât noi cu un miliard de ani posedă un bagaj de inteligență și cunoștințe care-l depășește pe al nostru cam cu cât îl depășim noi pe al unui vierme.

Filozoful canadian Jan Naverson încerca să evalueze, într-un articol din 1985, diferențele dintre civilizații foarte îndepărtate ca evoluție. “Să zicem – afirma el – că noi înșine am intra în contact cu niște furnici și ele ne-ar explica modul în care își construiesc mușuroaiele și faptul că își urmează în ordine șefii în timpul migrațiilor pe baza unor convingeri liber asumate. Ne-ar impresiona într-atât încât să fim gata să le acordăm niște drepturi (de pildă în Organizația Națiunilor Unite)? Mai de grabă nu. Dar le-am ocroti, ceea ce n-ar exclude unele experimente limitate.”

În altă ordine de idei, efectul celor citite mai sus s-a văzut ieri la prânz când, în timp ce mâncam niște ficăței de pui la grătar, o viespe mi-a intrat în bucătărie și s-a pus să lingă o bucățică de ficat prăjit, de pe colțul tigăii. Am lăsat-o să mănânce, după care am avut de ales: să risc o înțepătură încercând să deschid geamul, sau să-i dau cu sprayul în nas și s-o omor?

În fine, voi ce părere aveți despre textul de mai sus?

4 Comentarii

  1. joita lucian 13 august 2011 la 18:03 - Raspunde

    Daca e vb de viespe ma inarmam cu un prosop…si o tavaleam!

  2. Mihai Todor 13 august 2011 la 19:35 - Raspunde

    “articol din 198” – Pe vremea aia, individul ăsta nu era nici măcar proiectat 😛

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.