Scurtissime – 22 Septembrie 2013

 1. În premieră în Europa, fiinţele modificate genetic trec din laborator în natură. Descoperă.
 2. În urma interzicerii accesului la site-ul The Pirate Bay, un grup de ISP-uri din Olanda s-au adresat justiției pentru a cere deblocarea.
 3. Curățitor laser de 1000 de wați.
 4. Literatura din Basarabia – un teritoriu necunoscut în România:

  Fiecare dialog a însemnat un exercițiu riscant (poate și abil) de curaj, de răbdare, de perseverență îngerească sau drăcească. În cazuri extreme, am recurs la amenințări. Exasperată că un tânăr critic literar, publicist și romancier amână sine die să răspundă întrebărilor trimise de luni bune, am izbucnit odată: ,,Domnule, vă cer doar un interviu, nu vă cer de bărbat!”. Am formulat apoi, în termeni disjunctivi, un ultimatum: Ori (interviul), ori (urma perspectiva maritală). După o zi și-o noapte aveam să găsesc în Inbox cel mai viu, cel mai consistent interviu din viitoarea carte.

  Ioana Revnic

 5. Ce se întâmplă în organism după ce bei cola și alte zaharuri acidulate.

  Amplituhedron, reprezentare artistică

  Amplituhedron, reprezentare artistică

 6. Amplituhedron (amplitudine + hedron). Acesta este numele neobișnuit al unui obiect matematic extrem de ciudat, recent descoperit și care seamănă n-o nestemată cu mai multe fațete în dimensiuni multiple. Înscrise în volumul acestui obiect sunt dimensiunile fundamentale ale realității: probabilitatea rezultatului reacțiunii unor particule.

  Quanta Magazine

  Uau, n-am înțeles mare lucru. De fapt, este mai simplu decât atât. Richard Feynman a luat un premiu Nobel pentru că a desenat niște diagrame de interacțiune a unor particule, niște diagrame foarte complexe și care, până-n epoca computerelor, era foarte dificil de realizat de mână, implicând multă algebră superioară. No, particula aceasta numită amplituhedron mută calculul probabilităților de reacție particulară din sfera algebrei în sfera geometriei, simplificând – astfel – foarte mult calculul teoriei câmpului cuantic.

 7. Ceva de văzut în Valea Jiului: Transalpina și Cheile Băniței.
 8. Despre iOS 7: 7 feature-uri neașteptate și un mic bug prin care, pe numite dispozitive, poți suna orice număr din lock screen.
 9. Ia oferta penală, neamule!

  În schimbul banilor (60,000 USD, n.r.), el le-ar fi promis reprezentanţilor firmelor că îi va ajuta să obţină 256 de tramvaie şi autobuze din curtea Regiei de Transport. Acestea urmau apoi să fie dezmembrate şi vândute la fier vechi.

  Digi24

 10. Modelul Lewis de explicare a fiecărei culturi din lume.
 11. Probabil ce mai misogin articol pe care l-am citit recent. Desigur, n-are nicio bază științifică și pornește de la premiza – după părerea mea, neadevărată – că toate femeile înghit.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.