Se pare că și unii îndulcitori pot provoca diabet de tip 2

La conferința Experimental Biology din acest an, cercetători de la Medical College din Wisconsin (SUA) au povestit un experimente făcut de ei, care ne arată clar că și îndulcitorii pot provoca diabet de tip 2.

În experiment, cercetătorii au folosit mai multe populații de șoareci de laborator, toate fiind susceptibile de a dezvolta diabet de tip 2.

Timp de trei săptămâni, diverse grupuri de șoareci au fost hrănite cu doze mari de zahăr, glucoză sau fructoză sau de îndulcitori artificiali precum aspartam și acesulfam de potasiu.

Folosind metabolomică, adică o serie de proceduri și de tehnici de scară mare care permit observarea amănunțită chiar și a celor mai mici parametri ai sângelui, după doar trei săptămâni s-au observat și la șobolanii de laborator hrăniți c-un excedent de îndulcitori artificiali acele schimbări metabolice precursoare diabetului de tip 2.

Aceasta este, de fapt, vestea proastă, întrucât schimbările metabolice – în special schimbările metabolizezi zaharurilor – este o cale sigură spre diabet.

Desigur, încă nu este clar dacă toți îndulcitorii artificiali provoacă aceste schimbări ale metabolismului, așa că este recomandabil să fim și mai prudenți cu îndulcitorii, pentru a ne reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Personal, nu mai folosesc zahăr cred că de 4 ani de zile, iar efectele nu se văd. Chiar din contră, parcă m-am îngrozit citind asta.

Alte detalii sunt disponibile și-n articolul de pe Digi24.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.