– Stați la coadă, plebeilor!

Îmi place. În gara din Cluj, pe când am ajuns eu să iau ghezășul, studenții se îngrămădeau ciorchine, ciorchine, ciorchine, încercând să prindă să cumpere un bilet înainte de plecarea trenului.

No, intrând în marea sală a înghesuielii agitate, am avut următoarea dilemă:

– Mă, se lucrează la patru casierii și mai sunt și două aparate automate. Nu înțeleg unde se îngrămădește lumea. Or fi defecte automatele?

Așa că mă duc la unul și bag cardul în el, țăran, crezând că e ca la ATM. Evident, aparatul n-a reacționat. În continuare, mă duc la al doilea și încep să-l butonez pe touchscreen, înțelegând că banii o să mi-i ceară la final.

No, algoritmul e cam așa: când dai să-ți iei bilet de la automat, întâi selectezi stația, apoi clasa și numărul de bilete, selectezi modul de plată, bagi PIN-ul și gata. După ce ai făcut treaba asta, la pariu că data viitoare poți să-ți iei bilet în sub un minut, cu tot cu procesarea tranzacției de pe card.

Sincer să fiu, în timp ce studenții se agitau în continuare să-și ia bilete, cu biletul învingător în mână mi-am zis cu aroganță:

– Stați la coadă, plebeilor!

Evident, exagerez. Însă mă întreb de ce lumea nu le folosește. Mie îmi era comod să nu le folosesc, că până acum n-am fost atât de grăbit. Dar când am văzut că e coadă, nici nu m-am gândit să nu le folosesc.

În fine, oare de ce oamenii sunt atât de reticenți în a face lucruri noi?

8 Comentarii

 1. Yamasha 03 septembrie 2011 la 13:11 - Raspunde

  Si eu am fost reticient sa folosesc tonomatele de bilete, dar s-a intamplat sa fiu in Bucuresti, pe la 3,4 dimineata si nu era nicio tanti la casa de bilete, si na, m-am dus la tonomat…

  • Robin Molnar 03 septembrie 2011 la 14:32 - Raspunde

   Evident că da, însă situația nu e aceeași. Ăia aveau de ales, dar s-au complăcut.

 2. ciresica 03 septembrie 2011 la 15:01 - Raspunde

  Ca…poate nu au carduri sau poate sunt obisnuiti cu metoda clasica. asa e si cu biletele de metrou. m-am uitat ca tuta la aparatul ala de bilete si erau atat de multe gauri ca nu stiam in care sa bag banii. m-am conformat situatiei si am luat de la casa de bilete :))

 3. Simo 04 septembrie 2011 la 16:05 - Raspunde

  Sincer, eu in ultimele 10 dati cand am mers cu trenul, mi-am cumparat numai bilet online. E foarte usor de folosit, no stress, nu te impingi, nu se aduna 100 oameni in spatele tau la tonomatul de bilete sa vada ce faci, etc. Si online iti da si reduceri. 🙂

 4. Ana 06 septembrie 2011 la 08:22 - Raspunde

  Hmmm… m-ai convins, data viitoare imi iau de la automat. 🙂

  Asa m-am bucurat acum un an cand le-am vazut pentru prima data in gara. Insa mi-am mai luat bilete de trei ori de atunci si de fiecare data de la casa, nu de la automat. E drept ca nici n-am avut parte de cozi…

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.