Timișoara – Mărire și decădere

Aud tot mai des despre oameni care au plecat din Timișoara venind la Cluj, la salarii duble. Și tot mai ades aud povestea asta cu decăderea Timișoarei din cauza scăderii constante a salariilor.

Mă rog, salariile n-au crescut propriu-zis, ci au stagnat, în timp ce în alte părți au crescut semnificativ. Amu, ce să zic? În cele șase luni cât am încercat să-mi caut pe acolo ceva de muncă în IT care să se plătească îndeajuns de bine încât să nu fac foame pe acolo, pot spune că n-am avut noroc.

Nu știu dacă era criza de vină, sau ce era, dar n-a fost să fie. Timișoara, în mai toate felurile posibile, a eșuat în a-mi oferi o șansă decentă. Pentru că acolo era plin de studenți dornici să lucreze pe bani puțini (cazarea la cămin fiind în jur de 150 de lei pe lună), respectiv angajatori dispuși să se facă că plătesc, luându-și studenți să le facă treaba.

Nu pot spune că e condamnabil sau greșit, nu ar trebui să fie greșit, întrucât piața muncii trebuie să fie cât se poate de liberă, pentru a stimula competiția. Dar, chiar și așa, nu a fost să fie.

La Continental Timișoara, fostul Siemens, se intra exclusiv pe pile și nu se muncea mai  deloc. Nici nu-i de mirare că nu prea erau plătiți (nu, 1900 de lei la 30 de ani nu e OK). Apoi, deși eram dispus să mă angajez chiar și acolo, n-aveam pile.

Nu, nu am fost tendențios în afirmația de mai sus. Spun doar că eram atât de disperat să-mi fac un rost încât aș fi fost dispus să cooperez cu o organizație care nu-mi inspira încrederea într-un viitor decent. Adică dacă nu muncești azi, ce vei mânca mâine?

Apoi, am încercat la Procter & Gamble, dar nu știu ce nu le-a plăcut la mine și n-aș vrea să speculez. Am sfârșit prin a le spune pe un ton nu chiar prietenos să mă scoată din baza lor de date, după ceva vreme.

Mă rog, faze ar fi mai multe. Cert este că în Timișoara salariile sunt destul de mici. Da, evident că și prețurile sunt mai mici, deci nivelul de trai este asemănător cu cel din Cluj. Chiar, îndrăznesc să spun, Timișoara este un oraș ieftin. Totuși, pentru mine e mai bine aici. Și pentru alții, despre care aud că au părăsit definitiv Timișoara pentru altceva.

Timpul va decide dacă este ceva mai bun sau mai rău, însă momentan pare a fi povestea decăderii economie prin plafonarea salariilor. Nemaifiind surplus de bani, nu mai este nici surplusul de consum la bunuri și servicii, de unde ia naștere un întreg cerc vicios.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.