Virusul Nipah
Virusul Nipah (NiV) a fost identificat în peninsula Malaezia în Aprilie 1999, când a cauzat o epidemie ce a afectat 250 de oameni, din care 105 au murit, și a dus la sacrificarea a peste un milion de porci, iar de la fermele de porci de acolo, virusul a ajuns în Singapore.
Numele virusului Nipah vine de la Kampung Baru Sungai Nipah, Malaezia, locul unde a apărut prima infecție la om, mecanismul fiind următorul: liliecii din speciile Pteropus vampyrus și Pteropus hypomelanus trăiesc în Malaezia, mănâncă fructe, iar faptul că livezile se află în apropierea fermelor de porci a făcut ca bucăți de fructe infectate din alimentația liliecilor (altfel inofensivi) să ajungă în zonele de crește a porcilor, care le-au consumat, infectându-se, iar de la porci a ajuns la oameni.
Problema cu virusul Nipah este că are o mortalitate foarte ridicată, între 40% și 75%, în funcție de dimensiunea epidemiei și se pare că se poate transmite și de la om la om, nu doar de la porci la om, iar Organizația Mondială a Sănătății are câteva recomandări, utile pentru cei care merg în excursie în Asia de Sud est, inclusiv India și Pakistan:
- Nu consumați fructe crude, ci doar gătite.
- Consumați doar apă îmbuteliată sau, când nu se poate altfel, apă fiartă în prealabil, dar numai din vase acoperite, unde să nu ajungă saliva sau excrementele de liliac.
Virusul Nipah are următoarele simptome:
- Respirație greoaie
- Inflamația creierului
- Febră
- Migrenă
- Sete
- Dezorientare
- Delir
La final, se ajunge la comă, apoi la deces, astfel încât nu este de glumă cu virusul Nipah.
Și, cum o belea nu vine niciodată singură, virusul Nipah are un frate pe nume Hendravirus la fel de periculos, dar și unul relativ inofensiv, Cedar, cu toții făcând parte din genul Henipavirus.
Lasa un raspuns