Virusul Nipah

Virusul Nipah (NiV) a fost identificat în peninsula Malaezia în Aprilie 1999, când a cauzat o epidemie ce a afectat 250 de oameni, din care 105 au murit, și a dus la sacrificarea a peste un milion de porci, iar de la fermele de porci de acolo, virusul a ajuns în Singapore.

Numele virusului Nipah vine de la Kampung Baru Sungai Nipah, Malaezia, locul unde a apărut prima infecție la om, mecanismul fiind următorul: liliecii din speciile  Pteropus vampyrus  și Pteropus hypomelanus  trăiesc în Malaezia, mănâncă fructe, iar faptul că livezile se află în apropierea fermelor de porci a făcut ca bucăți de fructe infectate din alimentația liliecilor (altfel inofensivi) să ajungă în zonele de crește a porcilor, care le-au consumat, infectându-se, iar de la porci a ajuns la oameni.

Problema cu virusul Nipah este că are o mortalitate foarte ridicată, între 40% și 75%, în funcție de dimensiunea epidemiei și se pare că se poate transmite și de la om la om, nu doar de la porci la om, iar Organizația Mondială a Sănătății are câteva recomandări, utile pentru cei care merg în excursie în Asia de Sud est, inclusiv India și Pakistan:

  1. Nu consumați fructe crude, ci doar gătite.
  2. Consumați doar apă îmbuteliată sau, când nu se poate altfel, apă fiartă în prealabil, dar numai din vase acoperite, unde să nu ajungă saliva sau excrementele de liliac.

Virusul Nipah are următoarele simptome:

  1. Respirație greoaie
  2. Inflamația creierului
  3. Febră
  4. Migrenă
  5. Sete
  6. Dezorientare
  7. Delir

La final, se ajunge la comă, apoi la deces, astfel încât nu este de glumă cu virusul Nipah.

Și, cum o belea nu vine niciodată singură, virusul Nipah are un frate pe nume Hendravirus la fel de periculos, dar și unul relativ inofensiv, Cedar, cu toții făcând parte din genul Henipavirus.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.