A lovi în cap cu leuca

LÉUCĂ, leuci, s.f. Parte a carului formată dintr-un lemn încovoiat, cu un capăt îmbucat în osie și cu celălalt prins de loitră, spre a o sprijini. ♢ Expr. A fi lovit (sau bătut, pălit, trăsnit) cu leuca (în cap) = a) a fi zăpăcit, prostănac, idiot; b) a fi beat. – Din bg. levka.

Sursa

De când cu frigul ăsta, unii gușteri cu educație de patru clase au început să se dea altoiți cu bâta cunoașterii și se întreabă venal unde-i încălzirea globală, că ei n-o văd ci, din contră, văd doar frig și ninsoare.

Amu, încălzirea globală nu înseamnă că brusc nu o să mai avem iarnă, ci că ele devin din ce în ce mai blânde, progresiv deci. Sigur, ei nu văd legătura dintre creșterea temperaturii medii a oceanelor, deci a indexului evaporării apei, și creșterea nivelului de precipitații la întâlnirea dintre fronturile de are rece polar și cel călduț și umed mediteranean…

Ce, scad temperaturile până la minus nu știu cât? Nu contează că e normal să fie frig, ei nu înțeleg. Să fim sinceri, acum o sută de ani numărul de zile geroase era mai mare decât acum, cred că triplu. Nu, ei văd o răcire globală sau o menținere, în niciun caz o încălzire. Astfel de elemente cred că dacă în loc să ai o lună de ger cu minus douăzeci de grade zi de zi, ai cinci zile, nu e încălzire globală…

Apoi, vara e normal să fie cald. Nu contează că nu plouă niciun pic cu lunile, e normal să vină toamna și să pui morcovii cu foreza sau să scoți cartofii cu plugul diamantat tras de buldozer din cauza solului uscat, nu? La fel cum e normal să se evapore complet toate lacurile de la câmpie, precum în Africa de Nord, sau ca Dunărea să scadă până la sub două mii de metri cubi pe secundă..

Ca dovadă că unii sunt loviți în cap cu leuca ignoranței, aceștia preferă să răstălmăcească ceea ce văd pentru a justifica ceea ce cred. Însă ceea ce văd și ceea ce cred sunt chestiuni diferite!

Cum să nu obosești cu astfel de elemente?

2 Comentarii

  1. joita lucian 13 februarie 2012 la 22:50 - Raspunde

    Parere mea este ca voma vea doar doua anotimpuri in curand si ma refer la extreme….vara si iarna…..asta este parerea mea..!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.