Cea mai friguroasă iarnă a ultimelor decenii
Sau a secolului. Când aud una ca asta, mi se ridică părul în cap cum jurnaliști cu mai multă minte nu se apucă să sape un pic, în contextul în care Rusia amenință să taie gazul către Ucraina, Moldova, Georgia și alte state și apoi, tot cercetătorii ei, spun că vine cea mai grea iarnă a secolului, a ultimelor decenii sau a ultimelor milenii.
Deloc convins, fiind, de informațiile proliferate vehement în presă și, desigur, insuficient verificate, mi-am alocat o oră din timpul meu să studiez acestă chestiune dincolo de aparențe și să văd, în mintea mea, cum stă treaba. Așa că am produs materialul de mai sus, în care am comparat suprafața gheții din emisfera nordică la data de 1 Septembrie, începând cu anul 1979, cele mai vechi date pe care le-am găsit extrem de repede,
În mod evident, cu cât suprafața de gheață este mai mare, cu atât iarna din emisfera nordică va fi mai grea, din mai multe motive, printre care și acela că mai multă lumină, deci energie, este reflectată înapoi în spațiu, ceea ce duce la o mai mică absorbție, deci încălzire, a gheții.
Ce se vede clar? Că aria ocupată de gheață pulsează o dată la câțiva ani, cu varii minime și maxime, și că trendul este de micșorare progresivă a suprafeței acoperite de gheață.
Ce observăm în acest an? Că suprafața înghețată este mai mare ca anul trecut, dar mai puțin profundă. Adică, gheața este subțire și, volumetric, este cam la fel cu cea de anul trecut.
Ce înseamnă asta? Că în acest moment nu vedem premisele unei ierni grele. Adică exact ce spune și ANM:
Roxana Bojariu, şeful Secţiei Climatologie din ANM, a declarat că afirmaţia potrivit căreia în Europa se anunţă cea mai geroasă iarnă din ultimii 100 de ani nu este fundamentată ştiinţific, neputându-se face o astfel de predicţie cu atât de mult timp înainte.
Șeful Secţiei Climatologie din ANM a precizat, în legătură cu ştirile apărute în ultimele două zile potrivit cărora meteorologi ruşi, dar şi unii europeni ar anticipa iarna cu cele mai scăzute temperaturi din ultimul secol, că „nu este fundamentat ştiinţific să se facă o astfel de afirmaţie”.
Pur și simplu, în acest moment, afirmația conform căreia ne așteaptă o iarnă cumplită n-are nicio bază științifică și nici calota polară nu mai este la nivelul celeia de la 1900, singura menire a unei astfel de știri fiind aceea de a băga oamenii în sperieți, ceea ce mă face să am dubi serioase vizavi de toți cei care au preluat și, pe nemestecate, au distribuit știrea.
Nu este nicio mare scăfârlie să verifici știrile legate de vreme și climatologie, astfel de informații sunt disponibile gratuit de la o multitudine de surse și sunt afișate în așa manieră încât să înțeleagă tot prostul, nu doar experții și cei inițiați. Dar, pentru asta, trebuie să fii un pic curios și deloc botanist.
Desigur, ar fi frumos să avem o iarnă cu zăpadă de Crăciun și Anul Nou, nu una târzie, ca-n anii trecuți, cu victime umane ce, uau, au fost surprinse de zăpadă în Februarie, pe viscol anunțat cu trei zile înainte.
În fine, hai să nu mai punem botul la vrăjeală manipulatoare.
Trackbacks/Pings