De ce ar trebui să renunţăm la baterii

Bine, ştiu că la prima vede pare absurd, dar nu este. Cel puţin nu după părerea mea. Şi nu, nu mă refer la toate tipurile de baterii, ci numai la unele. De exemplu la cele de tip R6 (AAA). Pentru că randamentul lor este minim.

Adică consumul de energie necesar extragerii şi topirii zincului, precum şi al transportului lor, în special din Asia, deci efortul total depus pentru fabricarea şi transportarea lor, este imens, comparativ cu puterea lor electrică şi durata de viaţă.

Din punctul meu de vedere, cel puţin din ceea ce ştiu în acest moment legat de fabricarea bateriilor, o manevră de bun simţ şi responsabilitate ar fi să folosim acumulatori în locul bateriilor, pentru că, în general, acumulatorii au cam 2000 de cicluri de încărcare – descărcare, la un efort de producţie şi transport comparabil cu cel al bateriilor.

Am învăţat să renunţăm, încet – încet, la becul cu filament, după mai bine de 100 de ani de folosire. Cred că putem renunţa şi la baterii, o tehnologie veche de vreo 150 de ani. Sau am putea, măcar, impune un standard minim de eficienţă a bateriilor, astfel încât jegurile precum 777 să dispară. Ele fac mai mult rău mediului înconjurător decât beneficiile aduse civilizaţiei. Cred, sincer, că bateriile ar trebui interzise.

Contra-argumente, ceva?

10 Comentarii

 1. TNH 02 ianuarie 2010 la 18:48 - Raspunde

  Unul singur: sunt unii acumulatori pe care nu scrie nici măcar pe ambalaj de câţi volţi sunt, ci doar de câte ori se pot reîncărca. Oamenii care sunt paraleli cu subiectul, aşa ca mine, n-au cum să compare produsele similare fabricate de companii concurente, pentru a analiza raportul calitate/preţ. De-aia nu mi-am cumpărat nici acum, degeaba îl iau pe ăla mai scump dacă nu am certitudinea că e mai bun. Sau poate greşesc pe undeva. :whistle:

  • Robin Molnar 03 ianuarie 2010 la 19:15 - Raspunde

   😆 Este standard. Deci nu ai de ce să îţi faci griji. 😉

 2. Ana 03 ianuarie 2010 la 13:59 - Raspunde

  [url=http://lenpenzo.com/blog/id710-why-rechargeable-batteries-are-rarely-cost-effective.html]ASTA[/url]

  OK, inainte sa citesc articolul ala anul trecut eu deja imi inlocuisem toate bateriile din casa… vreo 40. De articol am dat cand am vazut ca printre instructiunile de folosire ale unui aparat pe care il luasem scria ca trebuie folosite doar baterii alcaline si am stat, m-am scarpinat in cap si m-am intrebat de ce si am zis sa caut pe net.

  • Robin Molnar 03 ianuarie 2010 la 19:21 - Raspunde

   😆 Tind să nu fiu de acord, pentru că la ei este un anumit preţ la acumulatori, la noi e altul. Să zicem că o baterie costă 50 de bani. Un acumulator merge cel puţin o mie de cicluri, şi costă cel mult 20 de lei, nu 50 cât ar fi flotabilitatea economică. 😉

   • TNH 03 ianuarie 2010 la 19:54 - Raspunde

    Dacă vrei să faci o comparaţie corectă trebuie să adaugi şi preţul încărcătorului, iar totalul trece cu siguranţă de 50.

    • Robin Molnar 03 ianuarie 2010 la 19:59 - Raspunde

     😆 Eu am văzut Sanyo de 2200 mA, cu tot cu încărcător, la 24 de lei 2 bucăţi. 😆

   • Ana 03 ianuarie 2010 la 20:56 - Raspunde

    Cati ai reincarcat de 1000 de ori ca sa stii sigur asta? Unii acumulatori (GP, luati de tati) mi-au murit dupa prima reincarcare. 4 acumulatori, 13 lei bucata. 52 lei in total, pentru niste acumulatori care m-au tinut 2 saptamani. Genial. Un incarcator bun, nu o chestie de genul fast charger care iti fute acumulatorii era peste 100 de lei atunci cand mi l-am luat eu. Pentru ca incarcatorul si utilizatorul 😛 pot contribui semnificativ la reducerea duratei de viata a acumulatorilor. Acum e drept ca au scazut considerabil preturile, dar totusi…

    Na, eu acum deja am facut pasul cam de 2 ani… asta e. Insa incep sa-mi pun intrebari. E drept ca folosesc acum numai Energizer cu care n-am avut probleme… cu exceptia faptului ca nu ma tin foarte mult bateriile la chestii cum ar fi tastatura, mouse – cele alcaline ma tineau 7-8 luni la mouse si peste 1 an la tastatura. Pe acumulatorii de 2650mAh am dat 12.5 lei, iar inainte cand imi luam baterii dadeam in jur de 10 lei pe pachete de 4+2, tot Energizer. Deci ar trebui sa ma tina de cel putin 7 ori mai mult. Teoretic ar fi sub alea 1000 de reincarcari. Practic… vedem peste 5 ani incolo…

    A, si mai era [url=http://www.dansdata.com/io030.htm]o chestie[/url]

    • Robin Molnar 04 ianuarie 2010 la 04:17 - Raspunde

     😆 Eu cu Sanyo n-am avut probleme şi, în continuare, nu am. 😆

 3. TNH 04 ianuarie 2010 la 07:22 - Raspunde

  Acum că am lecturat recomandările lui brontozăurel, am ajuns la o concluzie: o să-mi cumpăr acumulatori după ce ştiinţa şi tehnica or mai avana un pic. :side:

  • Robin Molnar 04 ianuarie 2010 la 16:03 - Raspunde

   😀 Păi no, fiecare decide după cum crede de cuviinţă. 😀

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.