Mediul curat este un beneficiu

Iazurile de decantare de la Vulcan (Căprișoara)

Iazurile de decantare de la Vulcan (Căprișoara)

Și, ca orice beneficiu, are sau aduce valoare. În primul rând, mediul îngrijit are valoare, se vede în orice țară civilizată, unde oamenii trăiesc într-o mai bună armonie cu natura, gen Noua Zeelandă.

Apoi, mediul curat sau, mai corect spus, cu o poluare controlată și limitată, aduce mai multe beneficii:

  1. Creează produse agricole mai agreabile.
  2. Creează condiții mai bune pentru sănătate, deci condiții mai bune pentru muncă.
  3. Creează premizele unui turism rezonabil.

Noi, în România, spunem că mediul curat este un drept, nu un beneficiu, iar prin beneficiu nu mă refer la un lux, dar mediul curat este un serviciu pe care dacă nu ți-l permiți, nu-l ai.

Credeți că ăia-n China nu și-ar dori un mediu curat ca-n Amazon? Sau precum în Nordul Europei? Vă spun eu, și-l doresc, doar că nu și-l permit, pentru că, dacă și-ar păstra mediul curat, nu și-ar mai permite nici minima subzistență pe care o au acum.

Dar și-ar dori-o.

Noi, pe de altă parte, avem un mediu cvasi-curat. Sigur, sunt gunoaie pe pajiști și orașele put a moarte, toate orașele, dar încă nu murim otrăviți de la apă, nu ne iau foc râurile și încă mai vedem cerul, fenomenele de smog urban fiind ușor ignorabile toamna și iarna (când, din cauza umidității sunt și mai evidente).

Pe de altă parte trebuie să ne gândim că dacă nu investim într-un mediu mai curat, o să ne furăm căciula și o să trăim într-un mediu din ce în ce mai degradat, ceea ce va face ca producția agricolă, deci ceea ce mâncăm, să fie de mai proastă calitate, va face ca sănătatea să ne șubrezească și mai mult (nu ne era de ajuns sărăcia!), ceea ce ne va scădea considerabil confortul traiului zilnic (asta, desigur, pe lângă disconfortul bolii) și vom merge în alte țări la aer curat, cum fac mulți asiatici acum.

De asta zic, mediul curat nu este un dat de la natură, nu este un drept, ci un serviciu pentru care, dacă vrem să ni-l permitem și peste două decenii, trebuie să facem investiții. Altfel, ne întoarcem în anii 1950, când speranța de viață era de șaizeci de ani, deci cel puțin c-un deceniu mai mică decât acum.

În termeni practici, în șaptezeci de ani am câștigat minim zece. Dacă nu investim în mediu, și pentru că acum clima este modificată, într-o jumătate de secol pierdem acei zece ani. Adică, dacă nu investim în mediu, în fiecare an ni se reduce speranța de viață cu două luni. Sau, altfel spus, în fiecare lună pierdem aproape o săptămână de speranță de viață.

De aceea mă repet, trebuie să investim în mediu și să vedem mediul curat ca un beneficiu, ceea ce este, dealtfel, și logic: dacă nu pui preț pe ceva, îl pierzi. Și, invers, trebuie să-i vedem ca pe niște hoți pe toți cei care ne deposedează de mediul curat, fie că defrișează pădurile, otrăvesc apele sau, că imediat începe sezonul grătarelor, dau foc la deltă, și aici mă refer inclusiv la Delta Văcărești. Dacă natura s-a vindecat, măcar parțial, hai să nu fim mârlani…

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.