Cătălina Monulești

Deschisă circuitului turistic pentru doar cinci zile pe an (14 – 18 August și Ziua Minerului), galeria minieră Cătălia Monulești de la Roșia Montană este un complex labirint de tuneluri aparținând tuturor epocilor miniere începând din Antichitate și până în prezent.

Astfel, auzind că mina este deschisă, în data de 14 August 2013 m-am dus până acolo expres ca să o vizitez, întrucât unele tuneluri romane sunt încă în picioare, după două mii de ani, ceea ce mi se pare extraordinar.

Doar recent (2012) galeria Cătălina Monulești a fost parțial redată circuitului turistic, în urma investițiilor masive făcute de Roșia Montană Gold Corporation, în prezent acolo desfășurându-se mai mai multe șantiere arheologice în care lucrează șaptezeci de mineri ce manual scot aluviunile depuse în tuneluri atâtea vreme de milenii, mecanizarea minieră fiindu-le interzisă într-un asemenea sit arheologic.

Oricum, de îndată ce-am auzit că mina este deschisă vizitării, mi-am propus să merg să o vizitez și am fost plăcut mulțumit să văd că RMGC pune la dispoziție tot ce este necesar vizitării în siguranță a locului: lampă de miner, cască de siguranță (eram atât de fascinat de loc și eram atât de absorbit de fotografierea minei, că dacă n-aveam casca, îmi spărgeam capul de vreo patruzeci de ori), pelerină impermeabilă, bocanci și șosete de nylon care se iau peste ciorapi.

În fine, pentru mine a fost o experiență deosebită și spec ca măcar o parte din frumusețea minei de aur să o regăsiți în fotografiile făcute de mine.

Denumirile fotografiilor sunt în engleză întrucât sunt pentru Flickr unde nu mă mai orientez spre limba română.

8 Comentarii

 1. ocsike 18 august 2013 la 16:44 - Raspunde

  Wow. Faine poze. Foarte faine.

  • Robin Molnar 18 august 2013 la 16:54 - Raspunde

   😀 Mă bucur că-ți plac. Ținând cont că ești un fotograf bun, chiar apreciez.

 2. Antonia Irina 28 octombrie 2013 la 23:26 - Raspunde

  Oameni buni, veniţi la Roşia Montană să vizitaţi mina CĂTĂLINA-MONULEŞTI, e minunăţie, iar reabilitarea ei o va transforma într-un loc excepţional. RMGC pastreaza galeriile romane care pot fi amenajate pentru turisti. RMGC va amenaja la standarde internationale galeria Catalina-Monulesti, unde au fost gasite tablitele cerate, certificatul de nastere al poporului roman si le va include in circuitul noului muzeu al mineritului pe care il vom construi noi, in centrul istoric al Rosiei. RMGC nu distruge, RMGC restaurează

 3. Ioana 30 octombrie 2013 la 23:21 - Raspunde

  In ultimii ani, 20 de cladiri din centrul istoric al comunei au fost reabilitate, iar pentru alte 110 cladiri sau finalizat proiectele de restaurare. De asemenea, compania miniera a efectuat lucrari de mentenanta si interventii de urgenta la peste 160 de case. Prima cladire complet restaurata din Rosia Montana a fost inaugurata in februarie 2010. Casa de la numarul 325 din Piata Veche gazduieiste acum expozitia de istorie a mineritului „Aurul Apusenilor”, unde turiistii pot afla informații despre istoria de 2.000 de ani a localitații isi pot ințelege ce inseamna
  mineritul modern.

 4. Davide 17 aprilie 2016 la 18:21 - Raspunde

  Hi,
  I am an university student in Rome, my name is Davide.
  I wish to use one or two of your photos for a book on roman mines, how can I ask your permission? Please contact me in private by mail.
  Thanks

  Davide

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.