Stația pilot de epurare a apelor acide de la Roșia Montană

 • 31. Mostre de apă după filtrare, respectiv înainte de filtrare, la stația pilot de epurare de la Roșia Montană (RMGC)

În data de 15 August 2013, când am fost să vizitez și galeriile romane din mina Cătălina Monulești din Roșia Montană, județul Alba, la întoarcere, la ieșirea/ intrarea din comună am oprit un pic, să vizitez și stația pilot de epurare a apelor acide ce izvorăsc din galeriile minelor din Roșia Montană.

Teoretic, procedeul este destul de simplu:

 1. Apa acidă este neutralizată cu lapte de var (și nu numai), pentru a i se ridica pH-ul de la 1,8 – 2,5 până la o valoare necorozivă, de 7 – 8.
 2. Apa cu pH mediu este, apoi, filtrată printr-o serie de filtre, inclusiv cu nano-filtre ce opresc toate impuritățile mai mari de câțiva microni (sute, totuși).
 3. Impuritățile filtrate sunt apoi strânse în niște recipienți elastici care sunt presați pentru a se scoate toată apa din acel nămol, care nămol uscat este depus în saci și, apoi, transportat spre o haldă de steril. Acel nămol este neutru din punct de vedere chimic și nu reacționează cu mediul fiind, deci, nepericulos.

Am reușit să fac cumva să pun aceleași fotografii și pe Flickr, cu descriere în engleză, unde sunt puse și în ordine (mecanismul de ordonare a fotografiilor din WordPres este execrabil).

2 Comentarii

 1. Ursu Polar 27 septembrie 2013 la 11:02 - Raspunde

  Revin domnul meu.
  Se pare ca nu m-am inselat, ai ramas pro exploatare. Si se pare ca inca mai primesti alocatie de la domnii in cauza. Foarte bine. Imi plac cunostintele tale foarte aprofundate despre filtrarea apei. Eu unul nici nu stiu cu ce se … bea. Inca odata, felicitari, esti extraordinar.
  Iti trimit o sticla cu apa cianurata, si curatata. Sa faci un șpriț.
  Ps: despre legea care o sa permita expropieri la discretia corporatiei ai habar? Ma gandesc ca dumneata esti mai inteligent ca mine(si nu o spun ironic).
  O zi buna!
  Cu ceanura!

  • Robin Molnar 27 septembrie 2013 la 11:10 - Raspunde

   1. Cu ce drept mă acuzi că aș fi plătit de RMGC?
   2. Da, am habar despre legea aia, dar nu sunt îndeajuns de încuiat încât să am ceva împotrivă. Și știi de ce? N-am nimic nici împotriva exproprierilor pentru autostrăzi realizate în parteneriat public-privat.

   Văd că te-ai apucat să iei la puricat articolele mele despre Roșia Montană. Mă bucur, ai ce citi. Poate te mai deștepți.

   Și da, am o zi bogată în HCN (cianură, cu “ci”), doar beau cafea. Iau 6 mg/l, la un volum de 300 – 400 ml pe zi.

   Sănătate!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.