“Cînd religia ca instituţie ne conduce, suntem în plină tiranie.”

Nu pot participa la o revoluţie începută într-o moschee, a declarat poetul Adonis, alias Ali Ahmad Said, într-un dialog despre conflictul din Siria şi riscurile unei intervenţii militare. […] Este doar una din memorabilele reflecţii ale celui mai mare poet arab în viaţă, Adonis, născut în Siria, refugiat în Liban, trăind în cele din urmă, în exil, la Paris.

Articolul Deutsche Welle, tradus (din Frankfurter Allgemeine Zeitung) într-o română mai puțin burgheză, conține – totuși – sumă de iei de mare valoare, din care îmi permit să mai spilcuiesc vreo câteva:

 1. Care ar fi diferenţa dintre o dictatură religioasă şi una militară? O dictatură militară controlează spiritul şi ideile politice, o dictatură religioasă controlează spiritul, inima, corpul, deci întreaga existenţă.
 2. Religia nu oferă şi nu garantează nici o libertate, nimănui, fără nici o excepţie!”
 3. Dogma împărţirii unei societăţi în majorităţi şi minorităţi religioase, dăinuie încă. “
 4. “Doar o ţară slăbită şi scindată este dispusă să accepte la masa tratativelor condiţiile pe care alţii i le impun.”

A devenit conflictul din Siria unul religios? Nu știu.  Ce știu este că la noi ideea a treia este în plină reinstaurare, că ideea a doua este evidentă și că nimănui nu-i pasă, ceea ce mă face să conchid că BOR duce o politică revizionistă.

Dar nu despre BOR este acest articol, ci despre un musulman deosebit și cu mult mai multă minte în cap decât mulți dintre diferiții cetățeni ai planetei.

În fine, mie mi s-a părut un articol deosebit de interesant, ca și încărcătură formativă, așa că am ținut – și țin în continuare – să-l evidențiez.

4 Comentarii

 1. silviu 01 septembrie 2013 la 21:59 - Raspunde

  nu te-ai inselat deloc, excelent articolul, man, ce ciuda mi-e ca partenerii tai de blogosfera, doar imbecilitati mondene si casnice scriu, totusi se inghesuie lumea sa comenteze. ai facut referire la un articol excelent plus ca ai portretizat complet si obiectiv evolutia conflictului din siria in suita de articole precedente….nu trebuie sa-mi publici comentariul dar calitativ vorbind esti mult peste restul blogosferei, bafta in continuare

  • Robin Molnar 01 septembrie 2013 la 22:50 - Raspunde

   Amu, fiecare își știe partea și scrie despre ce se pricepe, sau ce-l interesează. De exemplu, pe mine mă interesează funcția socială a blogului, de unde și genul acesta de articole. Și mai e și o vorbă, vizavi de ciuda despre care spuneai: “Oamenii mari discută (despre) idei. Oamenii mediocri discută (despre) fapte. Iar oamenii mici discută (despre) alți oameni.”

   Apreciez, evident, retroacțiunea.

 2. silviu 01 septembrie 2013 la 22:03 - Raspunde

  uite, sa nu zici ca te epatez 🙂 , ai scris spilcuiesc in loc de spicuiesc

  • Robin Molnar 01 septembrie 2013 la 22:51 - Raspunde

   Corect. A spilcui = a se aranja. M-am grăbit să programez articole pentru weekend și, evident, sunt supus greșelii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.