Înțelegându-l pe Brâncuși
Dacian Cioloș a distribuit pe Facebook câteva aforisme și cugetări de-ale lui Brâncuși. În contextul în care de ceva vreme am realizat o treabă și în condițiile în care guvernul vrea să organizeze o subscripție publică pentru capodopera Cumințenia Pământului, mi se pare important să avem o scurtă conversație pe marginea acestui subiect.
Din „colecția” Cioloș:
„Simplitatea este o complexitate rezolvată. ”
„Atâta vreme cât obiectele (sculpturile) nu există decât printr-o opoziţie faţă de tine însuţi, nu ai să poţi niciodată să îţi dai perfect seama de adevărata lor esenţă. Pentru a ajunge la esenţă, trebuie să te detaşezi de tine însuţi, proiectându-te în acele obiecte, care, astfel, vor putea vorbi în locul tău.”
„Împăcarea de sine se instaurează în sufletul tău – atunci când te priveşti ca un inel dintr-un lanţ nesfârşit, al înaintaşilor; şi când nu calci nici măcar cu o iotă prescripţiile naturalităţii eterne.”
De vreo două luni doream să scriu despre Coloana Infinitului sau, mai bine zis, Coloana Sacrificiului Infinit, dar n-am găsit contextul, până astăzi.
Mergeți la Târgu Jiu, priviți Coloana și urmați întocmai instrucțiunile lui Brâncuși: detașați-vă de voi înșivă, absorbiți revelația că simplitatea este o complexitate rezolvată și acceptând că sunteți o zală din lanțul străbunilor puteți realiza că întreaga Coloană este, de fapt, o înșiruire de sicrie simplificate, stilizate, suspendate în nimic.
Moartea este sacrificiul suprem. Înlănțuirea de moarte suspendată în eter este o coloana a sacrificiului suprem. Care începe din negura istoriei și merge spre infinit. La infinit. Fiind, deci, Coloana Sacrificiului Infinit.
Nu cred, deci, că Dacian Cioloș a ales aceste pasaje în mod întâmplător. Iată, deci! Avem un prim ministru care nu doar că i-a privit opera lui Brâncuși dar, citindu-l, i-a și înțeles-o. Și nu sunt prea mulți oameni care să-l fi citit pr Brâncuși!
mi-ai dat de gandire cu interpretarea aceasta a Coloanei Infinitului, este mult mai profunda decat ce stiam pana acum…