LHC@home 2.0

LHC@home 2.0 (Large Hadron Collider At Home, versiunea 2.0) este un program al celor de la CERN Geneva prin care, folosind un software de procesare distribuită (distributed computing), se încearcă crearea unui supercomputer care să avanseze capabilitățile celor de la CERN.

Așadar, dacă vă simțiți generoși și dacă sunteți optimiști în ceea ce privește viitorul european și al științei europene, instrucțiunile de folosire sunt destul de simple, primul pas începând cu downloadarea programului.

Prin legarea într-un sistem de zeci de computere, se poate obține un supercomputer foarte puternic, asta este ideea, supercomputer care poate rula tot felul de simulări.

Așadar, simțiți vreun fior de generozitate? Da? Ei bine, interesul european pentru acest proiect a fost atât de mare, încât serverele celor de la CERN au fost depășite de situație, fiind nevoiți să închidă sistemul pentru a-l face mai scalabil, urmând să-l deschidă treptat.

Ce spune asta despre europeni și despre disponibilitatea lor de a se implica în proiecte științifice de anvergură?

2 Comentarii

  1. TNH 15 august 2011 la 10:16 - Raspunde

    Cred că încep să mă enervez. Am instalat deja World Community Grid, iar dacă toți cercetătorii or să aibă nevoie de ajutor de felul ăsta, eu o să trebuiască să-mi iau un calculator mai performant numai ca să nu fac discriminare?

    Din cauza lor m-am pricopsit cu o nouă dilemă existențială: e mai bine să cedezi resursele unor oameni care luptă împotriva cancerului infantil sau e mai bine să le cedezi unor oameni care produc tehnologie ce ar putea să-i ajute pe cei ce luptă împotriva cancerului infantil? Dacă unul dintre copiii care ar fi salvați printre primii e un geniu care de fapt nu va mai fi salvat pentru că eu am direcționat resursele către CERN și astfel aș amâna o descoperire de două ori mai bună decât ce iese de la CERN, cum aș putea trăi cu ideea că am pus o frână umanității?

    • Robin Molnar 16 august 2011 la 09:00 - Raspunde

      Trebuie să înțelegi că nu-i poți ajuta pe toți și că trebuie să ajuți selectiv. Și nu, în cazul acesta nu este nicio decizie greșită sau corectă, ci doar o preferință personală ce ține de viziunea fiecăruia asupra viitorului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.