Parcul Dendrologic Arboretum Simeria
În weekend, întrucât din motive obiective nu puteam conduce pe distanțe mai lungi, am fost până la Rezervația Dendrologică Simeria și vreau să spun că, dacă ar fi amenajată mai bine, ar fi cel puțin c-o clasă peste frumoasa grădină botanică din Cluj Napoca.
Sigur, primăria din Simeria ajutată de un grup de voluntari a început, deja, reamenajarea parcului, cred că a fost și ceva program finanțat de Uniunea Europeană dedicat și acestui arboretum (cuvântul nu există în Dex, dar sensul există în realitate), sigur că am văzut lucrări în curs pentru re-amenajare și modernizare, dar chiar și ceea ce am văzut mi-a plăcut mult.
N-am fost niciodată în Franța, poate voi merge acolo într-o bună zi, poate că e doar imaginația mea sau ceva ce am văzut la Teleenciclopedia, dar am o pasiune organică pentru grădinile franțuzești, cu statui, gard viu, umbră, apă, alei pustii și păsărele, iar parcul dendrologic Simeria este fix asta și, parcă, mai mult decât atât, într-un mod surprinzător.
Într-un lac cu apă gălbuie, situat într-un luminiș la orele prânzului, am văzut pești mari cât antebrațul meu. Am mai văzut pești în apă la Polatiște, niște păstrăvi de vreo zece centimetri, și am văzut pleiade de peștișori prin apele grădinii botanice din Cluj Napoca, dar așa pești mari ca la Simeria încă n-am mai văzut.
Într-un alt lac, semi-desecat pentru reamenajare și decolmatare, am văzut ceva ce părea a fi nuferi și, tot acolo, am văzut câteva statui, câteva podețe de lemn, am auzit rățuște sau gaițe, deși nu le-am văzut, și sub dogoarea soarelui de început de Septembrie fierbinte, am gustat răcoarea moderată din plin.
Și am văzut câteva clădiri extrem de frumoase și de elegante, am văzut câteva fructe ciudate în copaci necunoscuți, mi-am imaginat cum aș face spume la gură dacă le-aș gusta, imaginația zburda pe pajiști noi văzând băncile de lemn la umbra copacilor frumoși și-mi imaginam cum aș scrie despre iubirile fictive și probabile ce s-ar fi petrecut în taina grădinii acesteia și totul a fost frumos, proaspăt și verde.
Oricând, dacă aveți drum prin Simeria, vă recomand să dați și pe acolo, măcar pentru o jumătate de ceas sau un ceas, că aveți ce vedea. E simplu și de ajuns acolo, mergând pe E79/ E68 prin Simeria, lângă o benzinărie (Mol, cred) drumul se bifurcă în T. Cotiți și mergeți drept înainte, iar unde se termină drumul, în intersecție, la stânga, este o mică parcare.
A fost frumos, a fost proaspăt, curat, interesant. Îmi pare rău că n-am fost mai devreme pe acolo…
Chiar sunt curios, câte asemenea locuri minunate și neștiute avem în țară. Știți și voi unele?
Cred ca-l vizitez si eu cand merg al Hunedoara…eu habar nu aveamd e el ..dar cand merg la matusa..trec si pe acolo ca e in drumul m,eu..!
Merită văzut. Să-ți iei și aparatul foto!
Am trecut si eu pe langa el de multe ori … pana sa il vizitez. Pacat ca e doar o ruina …
Da, ar cam trebui reamenajat, ceea ce se întâmplă acum.
O sa zic sincer, ma asteptam sa vad ceva imagini 😛
Dar lasa, ca poate asa apuc si eu sa vad ce e de el si sa trag vreo cateva cadre.
Am tras ulterior câteva cadre, o să le pun pe site.
Prima oara am vizitat Parcul Dendrologic de la Simeria cand era inca ingrijit in 1990,era si o mica gradina zoologica ,anul trecut am fost din nou si am ramas profund dezamagit,era total schimbat fata de anul „90 ,cu copaci plini de mucegai,alei neingrijite,doar oameni care coseau la ,fan ,iar cladirea era in evidenta paragina.
Este pacat ca intr adevar ar putea fi una din cele mai mari si frumoase gradini din Romania si din partea aceasta de Europa.
Daca sunt de ceva dezamagit ,in tara asta este de faptul ca ne batem joc de munca unor oameni ,si de unele zone unicat din tara noastra.
H.
Într-adevăr, locul este un pic părăginit!
A fost doar o actiune de voluntaria, in care a Primaria a avut rolul de liant. Tot ce s-a realizat in acea perioada, s-a facut doar prin implicarea volun tarilor si cu sprijinul unor societati comerciale de pe raza Orasului Simeria!
E frumos acolo, dar nu prea se vede că a fost atrasă finanțare europeană.
Asta spuneam…nu a avut parte de finantare. Ce s-a realizat, s-a realizat prin voluntariat! Sumele necesare pentru reabilitarea acestui parc sunt imense. Noi prin voluntariat facem ce putem in vederea cosmetizarii .
Cam grav, dacă n-a avut parte de finanțare.:( E un loc unic în România.
http://www.facebook.com/parculdendrologicsimeria
Aici gasiti mai multe fotografii, discutii si informatii despre acest monument natural de la noi din tara.
Poftiti pe la noi.
Poftim, mulțumim!
Oricum, permiteți-mi să vă supun atenției ideea că ar fi mișto să avem orașe pline de copaci ca niște parcuri dendrologice.