Detector de prostie

Laptopurile sunt noile detectoare de prostie. Şi nu doar laptopurile. În principiu orice cere un IQ mai mare de 70 este bun. Să vă explic.

Acum ceva vreme un cunoscut de-al meu mă roagă să merg cu el să văd de un calculator al unui tip destul de dubios, despre care auzisem că e cămătar, care luase de la unu un laptop pentru că avea ceva datorie. Mi s-a povestit, nu ştiu, nu mă ocup cu de-astea. Sculă bună, nu zic nu. Un Dell pe la 1,5 GHz, 512 MB RAM DDR, 120 GB HDD, display de 17 wide, etc. Sculă bună.

Evident, nu mă încurc eu cu de ăştia, dar mă sunase omul şi garantase că nu păţesc nimic dacă mă duc. Ca atare mă duc. Vine omul de încredere după mine, trimis de un şef de-al lui, etc. Mergem.

Şi ajung la om acasă. Ăsta disperat că nu mai merge laptopul. Îi spun să îl scoată de unde era băgat. Mă uit la el, părea OK. Dau să-l miros… Bombă atomică era frate. Îl întreb ce o făcut, deşi îmi era clar. Şi-mi povesteşte senin cum i-a auzit pe unii vorbind despre o metodă de a face laptopurile mai rapide, pare-mi-se era şi un video pe net despre asta.

Şi omul ce credeţi voi că a făcut? A luat de nu ştiu unde un alimentator la 24 de volţi şi l-a modifical astfel încât să se potrivească la mufa jack de alimentare. Restul este evident. A puşcat tot în el. Tot. Pe mine mă umfla râsul. Laptopul avea un alimentator de vreo 18 volţi. Dar omul s-a gândit că poate n-o fi suficient…

Ca să nu mi-o iau pe coajă sau ceva i-am spus aşa:

– Domnule, din păcate calculatorul Dvs. s-a ars pentru că nu aţi păstrat polaritatea mufei. Aţi inversat + cu – şi invers. Nu am ce să-i fac. Este dus.

Sau un altul. Tocmai ce au apărut pe piaţă, acum vreo 8 ani, procesoarele Pentium III la 500 MHz, ălea pe socket normal. Şi-şi ia unu’ mai frustrat aşa de prin cartier nişte componente: procesor + placă de bază + 256 MB de RAM. Urma să aibă cel mai tare calculator din cartier.

Ca să aibă bani de componente omul nostru şi-a vândut placa de bază, procesorul şi RAM-ul. Ăsta era şi un pic calic. Şi fiindcă nu mai avea bani să-i dea la careva care se pricepe de-o bere, s-a hotărât să-şi monteze el calculatorul.

Şi nu ştiu cum s-a chinuit să împingă microprocesorul ăla în slot, dar cert este că a reuşit să-l bage invers, astfel încât pinii nu erau în ordine. Şi când îl bagă în priză face sistemul explozie! Săriseră bucăţi de ceramică din microprocesor în toată carcasa. Northbridge-ul era umflat. RAM-ul puţea rău. Dezastru ecologic.

Şi nu zic că vine ăsta plângând prin cartier să ceară împrumut sau pe datorie piese să-şi facă un calculator cât de cât. Evident că toţi l-am întrebat ce-a păţit, că doar se lăudase că-i vin piesele şi tot. Şi când ne povestea ne umfla râsul pe toţi.

Până la urmă a strâns componente de un AMD K5 la 166 MHz cu 32 de MB de RAM pe SIMM-uri de 16 MB. Pe care l-a plătit în 3 luni.

Oho câtă prostie am detectat folosind calculatoarele… Miliarde de hectare de proşti…

Morala: dacă nu te pricepi lasă-i pe alţii.

2 Comentarii

  1. Olivian BREDA 23 noiembrie 2008 la 08:16 - Raspunde

    :cheer: Felicitari, frumos articolul. 😉

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.