Apariția unei țări

După ce milioane (!) de oameni au murit, după niște atrocități incredibile (sate întregi măcelărite) și după eforturi diplomatice internaționale, până la urmă Sudanul s-a oprit din a-i ține cu forța pe lângă ei pe cei din Sudanul de Sud, prin acordul de pace de la 6 Ianuarie 2005.

Apoi, Sudanul de Sud a primit și autonomie, la 9 Iulie 2005, după care astăzi, la 9 Iulie 2011, Sudanul de Sud și-a declarat independența (în aceeași manieră ca și cei din Kosovo). No, poate până la urmă de va instaura pacea.

Totuși, de aici țin să evidențiez un aspect: țările africane sunt, în general, mari. Iar la școală am învățat că autoritatea poate fi exercitată în general numai pe o anumită distanță față de capitală, după care disoluția autorității centrale devine problematică. De fapt, acesta este și motivul pentru care există țări organizate ca federații „de facto” (Germania, SUA, China, Rusia, Australia).

Ceea ce mă duce evident la întrebarea: câte țări africane mari se vor mai fragmenta și câte războaie vor mai fi duse și câți oameni vor mai muri și suferi în acest proces de fragmentare și echilibrare a autorității?

P.S. La mulți ani Sudanului de Sud.

2 Comentarii

  1. Laurentiu 12 iulie 2011 la 00:33 - Raspunde

    Situatia tarilor din Africa este putin mai speciala. Cred ca saracia este principala cauza a acestor evenimente. Sunt intradevar si cateva tari cu potential economic ridicat, insa majoritatea se scalda in saracie.

    • Robin Molnar 13 iulie 2011 la 08:06 - Raspunde

      Păi da, sărăcia e de vină, că duce la educație precară. La noi cauzele educației precare sunt altele.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.