Despre Robert Hunter Biden, Burisma Holdings, Ucraina și Rusia

Harta globală a gazelor de șist (nu știm că Rusia nu are, știm că Rusia nu a spus unde are)

Harta globală a gazelor de șist (nu știm că Rusia nu are, știm că Rusia nu a spus unde are)

Un mare scandal a fost ieri pe Twitter din cauză că Robert Hunter Biden, cel de-al doilea fiu al vicepreședintelui american Joe Biden, a fost numit șef al departamentului juridic al Burisma Holdings, cel mai mare producător de gaz din Ucraina, iar acuzațiile de corupție se țin lanț. Asta, desigur, fără a lua în considerare starea de subminare a autorității de stat din regiune.

Burisma Holdings operează în special estul Ucrainei, în special în bazinele de interes și pentru Rusia, iar numirea unui director juridic american înseamnă nu doar un mesaj politic către Rusia și anumite cercuri politice din Ucraina, dar este și o manevră menită să pregătească descălecarea Chevron în bazinele cu gaze de șist.

Dar mai înseamnă ceva: orientarea sectorului energetic ucrainean dinspre est înspre vest, prin aceea că Robert Hunter Biden este un bun specialist, bine școlit (și pe bani mulți), cu legături în toată lumea civilizată, numit în funcție întocmai pentru că era singurul om capabil, conectat și dispus să se mute o vreme, în Ucraina, să ajute la reformare.

Sigur, numirea este dubioasă, sunt de acord, dar vremurile sunt disperate în Ucraina iar principiile normale nu se pot aplica, pentru că jocul făcut de ruși nu respectă nicio regulă. Deci fie joci dur și la negru, ca să câștigi, fie joci legal și pierzi cu legea-n mână.

Cumva, mie faza asta mi se pare esențială pentru momentul istoric pe care-l trăim și cred că putem face o paralelă între Mihai Viteazu, care și-a trimis copiii garanție la Istanbul, și Joe Biden, care și-a trimis fiul la Donetsk, sau pe unde în Ucraina o fi biroul de unde va lucra acesta.

Sigur, vocile rele spun că acesta s-a dus să facă mulți bani în Ucraina. Este fals și avem de-a face cu o manipulare ordinară, pentru că Robert H. Biden este partener sau membru în consiliile de conducere ale multor entități, iar în situația din Ucraina, aceasta-i poate oferi – cel mult- niște firmituri. Adică, de exemplu, Robert H. Biden este managing partner la o prestigioasă casă de avocatură și asistent la Universitatea Georgetown, pe probleme de politici externe.

Tipul ăsta chiar știe meserie și stă bine cu banii, n-are nevoie să plece de la World Food Program direct într-o zonă de război, că nu are nevoie de mai mulți bani decât are deja, nu este sărac, nu este disperat, nu face foamea.

Pur și simplu, numirea sa s-a făcut pentru a transmite un mesaj politic și extern extrem de important, acela că producția de gaz din Ucraina se reorientează dinspre Gazprom spre Chevron, respectiv că SUA este dispusă să-și trimită specialiștii – inclusiv copiii vicepreședintelui Joe Biden – spre a întoarce țara spre vest, transmițând și că SUA este serioasă în a ajuta Ucraina.

Cred că sunt foarte puține cazuri în care înalți demnitari americani și-au trimis copiii în zone de interes și cu potențial letal, de aceea mi se pare foarte important ceea ce se întâmplă.

După părerea mea, numirea lui Robert H. Biden la Burisma Holdings este o veste extraordinar de bună pentru Ucraina fiind, totodată, și o veste cam proastă pentru Rusia, pentru că – cel puțin – Burisma Holdings a fost scoasă din ghearele Marelui Urs.

Și tot apropo de asta, mai plină de necurăție mi se pare angajarea lui Gerhard Schroder la Gazprom, decât angajarea lui Robert Biden la Burisma Holdings, pentru că fostul președinte german lucrează pentru bâta cu care Putin frăgezește carnea Europei, iar Germania este inima Europei.

P.S. Sunt de acord cu exploatarea gazelor de șist.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.