Guverne și bugete
Belgia n-a avut guvern vreo 700 de zile, sau ceva de genul. La ei criza a fost gravă, dar nu catastrofică, iar țara mergea pentru pentru că fiecare își vedea de treabă, ceea ce este foarte important în astfel de cazuri.
Să nu uităm că Uniunea Europeană își are sediul la Bruxelles, capitala Belgiei și tot e ceva. Cum adică cea mai mare entitate socio-politică și economică din lume își are capitala într-o țară care n-a avut guvern timp de doi ani?
Mă rog, la ei separarea puterilor în stat este atât de solidă și de clară și totul este atât de descentralizat încât funcționează bine-mersi fără intervenții majore de la nivel central. Asta înseamnă democrație și disciplină. Visez să ajungem și noi la un asemena nivel de organizare încât să nu mai avem nevoie de un Guvern pentru chiar orice.
Am făcut introducerea asta lungă ca să vă spun că SUA intră azi într-o stare de criză asemănătoare: întrucât nu s-a putut stabili bugetul, negocierile eșuând lamentabil, majoritatea angajaților de la stat își vor primi banii cu întârziere și unele instituții își vor închide temporar porțile.
Sigur, e neplăcut și nu e prima dată (parcă pe vremea lui Bill Clinton a mai fost o perioadă de 20 de zile în care SUA era parțial blocată), dar oamenii ăia acceptă că democrația are prețul ei și-și cere din când în când tributul. Adică lupta democratică poate fi uneori crâncenă și cu multe victime colaterale, dar alt sistem mai bun încă nu s-a găsit.
Aș vrea să contemplăm ideea asta data viitoare când presa din România va face gâți că nu s-a votat bugetul la timp. E ceva firesc în lupta democratică ca luptele politice (în urma cărora să se stabilească bugetul) să nu se termine la dată fixă.
Voi ce părere aveți despre asta? Ce e mai important: să fie bugetul votat la timp, sau să fie pus în aplicare un plan dat de un guvern care să fie reprezentantul opțiunilor politice public exprimate de alegători? Sau ambele?
Trackbacks/Pings