Încăierarea a două entități teroriste

Spuneam că Israelul este un stat terorist. Îmi mențin părerea. A nu se înțelege, însă, că nu cred că și Hamas este o organizație teroristă. Adică, să nu fim puerili, orice organizație care își construiește mii de kilometri de tunele din banii primiți pentru dezvoltarea comunității este o organizație teroristă.

Desigur, înțeleg că Israelul acum reacționează la niște mizerii făcute de Hamas și înțeleg, desigur, că Hamas a reacționat așa ca reacție la niște mizerii făcute de Israel, iar concluzia mea este că le place:

  1. Hamasului îi convine. Fiecare mort – palestinian sau israelian – îi întărește puterea politică.
  2. Politicienilor și, în special, militarilor israelieni de rang înalt le convine, pentru că fiecare atentat realizat de Hamas îi reamintește poporului de ce este nevoie de ei.

Cine pierde? Păi evreii de rând și palestinienii de rând, cei care și mor pe capete. Cine câștigă? Păi cine-i ia salariul sau funcția politică din conflict, din moarte?

Desigur, Israelul ar putea lupta cuțit la cuțit contra Hamas, n-ar avea nevoie să distrugă 40% din Gaza City pentru asta. Doar că, sub pretextul că ei nu riscă viețile soldaților, se ascunde o profundă lașitate combinată cu acest profit din sânge.

Altfel, metoda de a opri conflictul a fost inventată de sovietici încă din 1916: saturarea societății cu securiști te poate ajuta să scapi de acele elemente de care n-ai nevoie. Și nu-i laud pe bolșevici, din contră!, dar expun o soluție pe care Israelul o poate aplica, soluție care a mers peste tot și care va merge și acolo: infiltrezi Gaza cu agenți Mossad care să asculte la toate ușile, cum era la noi pe vremuri, și ai rezolvat problema.

De dragul de a proteja viețile tuturor, mi se pare o soluție acceptabilă, singura care-i poate scoate pe evrei și pe palestinieni dintre ciocan și nicovală.

Astfel, n-am niciun dubiu că Hamas este o organizație teroristă. Dar, pentru că nu aplică metode non-barbare, non-barbare la scară largă, cred că și Israelul este o organizație teroristă. Adică, nu poți să omori niște copiii care se jucau pe plajă, ziua, și să zici că aia e.

P.S. Tipul din video zice el ceva pe acolo, dar omite o chestie: acțiunile Hamas nu justifică uciderea palestinienilor non-Hamas. Nu putem, nu văd cum am putea, justifica uciderea civililor nevinovați.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.