Mă interesează ce se întâmplă în Ucraina

Îmi pasă de ceea ce se întâmplă în Ucraina și cred că mai de grabă aceasta se va dezintegra la nivelul perioadei interbelice, decât să accepte încă un secol de sclavie bolșevică.

Harta salariilor din Ucraina

Harta salariilor din Ucraina

Să ne uităm la harta veniturilor din Ucraina. Se vede clar cine și cum decide, cine și cum acționează și încă ceva: ținând oamenii în sărăcie și mizerie nu te va ajuta la nesfârșit.

Ucraina este o țară mare, cumva asimilabilă unui imperiu în sensul că are o scăzută diversitate etnică în regiuni specifice și, ca orice imperiu, ca orice stat mare de pe întreg cuprinsul istoriei, este susceptibilă la a se sfărâma sub influențele unor puteri străine. Dacă ar fi să cercetăm principiul inerției popoarelor, cu greu am putea spune că ucrainienii sunt un popor de cuceritori. Mai degrabă, fără a fi specialist în istoria Ucrainei, cred că vecinii noștri sunt un popor latent și deloc mânat de cuceriri teritoriale.

De aceea cred că Ucraina mai degrabă se va scinda – plătind astfel o datorie istorică – decât să mai accepte condiția de sclav, cu atât mai mult cu cât ucrainienii nu au nevoie de cuceriri teritoriale, iar provinciile istorice împrumutate de la polonezi, cehi, unguri sau români mai degrabă ar accepta o reîntrupare administrativă, decât foamea perpetuă.

Ucraina, de facto, nu are o economie, ci are doar niște mijloace de producție rusești amplasate pe teritoriul țării. Acest lucru este cu atât mai pregnant cu cât estul industrial câștigă decât mai bine decât vestul cultural, în ciuda realităților economice conform cărora vestului Ucrainei i-ar fi mai ușor să exporte în UE, evidența fiind aceea că amplasarea industriei s-a făcut preponderent la est pentru a servi intereselor economice rusești.

Ținând cont, deci, și de o schimbare legislativă a ultimilor trei ani, prin care comunităților locale li se oferă mai multă putere administrativă și decizională locală, acea parte pro-democratică a Ucrainei a început un proces de reașezare pe făgașul istoriei care, acum, este într-un impas:

– Intrăm în UE ca națiune sau ca popor?

La această întrebare doar timpul poate răspunde, de aceea mă și interesează, pentru că forța unei națiuni este dată de fermitatea cu care acționează în situații limită.

Hai Ucraina!

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.