Război între China și Japonia

Apele se cam tulbură în Asia de Est unde China pare a se pregăti de război cu Japonia. În aparență, este vorba despre niște insule amărâte care n-ar justifica un asemenea cost financiar și uman.

Nori negri în apus

Nori negri în apus

Am citit în Business Insider un articol bun despre conflictul dintre China și Japonia, vi-l recomand, întrucât eu nu pot spune mai clar decât ei de ce sunt șanse mari ca cele două țări să ajungă părți opuse într-un conflict militar. Voi puncta doar punctele esențiale, pentru cazul în care, așa cum face multe site-uri de știri, articolul se va “pierde”:

 1. Pe noile pașapoarte chinezești, harta Chinei a fost extinsă să includă și Vietnam și Filipine, pe lângă 130 de insule și grupuri de insule ce sunt parte a unor dispute internaționale.
 2. Luptă de câini

  Luptă de câini

  Pe postul național militar de televiziune din China s-au trasat ordine clare, privind antrenamente în vederea câștigării luptelor, nu cum se face la nivel internațional “în vederea coordonării dintre echipe/ arme”.

 3. SUA și-a ales deja partea, vizavi de conflict: Japonia. De fapt, armata SUA încă este staționată în Japonia, ca urmare a celui de al Doilea Război Mondial, iar Japonia este sub ocupație militară americană sau, dacă vreți, sub protecția militară a SUA.
 4. Trupe de desant (SUA)

  Trupe de desant (SUA)

  Ca atare, SUA – prin vocea doamnei Hillary Clinton – a declarat poziția SUA vizavi de acest conflict însă după numai câteva ore, trei nave militare chinezești de supraveghere maritimă au pătruns pentru câteva ore, fără permisiune, în apele teritoriale japoneze, în largul coastelor insulelor Senkakus.

 5. China intenționează să-și deschidă optsprezece baze militare navale “pentru protecția rutelor comerciale” în principal în Oceanul Indian și Oceanul Atlantic de Sud, respectiv una aproape de Australia.
 6. China alocă anual minim 200 de miliarde de dolari pentru bugetul de apărare, cam cât Franța și Marea Britanie la un loc sau cam cât Germania, Italia, Australia și Turcia, la un loc. După cum se vede, am pus doar țări NATO

Concluziile ar fi că:

 1. Jumulire în grup, în China

  Jumulire în grup, în China

  Datorită specificului culturilor asiatice, războiul ar fi ceva destul de firesc între cele două țări, ținând cont că la ei noțiunea de bine și de rău se referă la ceea ce trebuie făcut, respectiv ceea ce nu trebuie făcut, în anumite circumstanțe.

 2. Japonia fiind un protectorat militar al SUA, iar SUA fiind sub protectorat militar al NATO, aplicând principiul securității reciproce, în cazul în care China atacă Japonia, deci SUA, toate țările NATO, inclusiv România, vor fi obligate să intervină – în virtutea acelui principiu – de partea SUA.
 3. Se va termina cu electronicele ieftine. Desigur, China produce cele mai ieftine electronice, dar n-ar avea nimic interesant de vânzare dacă n-ar importa din Japonia lucruri pe care ei nu le pot produce: memorii RAM de mare capacitate, senzori optici (mai ales cei produși de Sony) și anumite tipuri de microcontrollere Matsushita/ Panasonic.
 4. Cristale RGB într-un LCD

  Cristale RGB într-un LCD

  Ca atare, ținând cont de (3), sfatul meu este să fim precauți și să începem să ne facem stocuri de aparate foto și tehnică de calcul, orice este important pentru voi și orice puteți prinde la un preț decent, că nu se știe niciodată când producția și distribuția lor va fi grav afectată de un război sângeros…

2 Comentarii

 1. TNH 20 ianuarie 2013 la 19:58 - Raspunde

  Chinezii nu prea au cum să dea înapoi pentru că presiunea populară e uriaşă, după ce îndopi oamenii cu propagandă naţionalist-extremistă e mai greu să le spui că te-ai răzgândit.

  Cam singura cale să nu ajungă la război e să renunţe Japonia. Sau UE şi SUA să interzică orice import din China, pe ideea că SUA şi majoritatea statelor din UE sunt membre NATO şi atunci o să vedem dacă petrolul din insulele disputate valorează mai mult decât exporturile Chinei.

  • Robin Molnar 30 ianuarie 2013 la 08:44 - Raspunde

   Totuși, încă sper că 1,3 miliarde de oameni nu vor intra în conflict militar.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.