Să nu intrăm în panică

Încă. Dar mai întâi faptele:

  1. Virusul Zika face parte din familia de virusuri Flaviviridae, alături de virusul febrei galbene (genul Flavivirus), virusul hepatitei C (genul Hepacivirus), virusul hepatitei G (genul Pegivirus) sau febra porcină (genul Pstivirus, a nu se confunda cu gripa porcină, care este cu totul și cu totul altceva).
  2. Virusul se răspândește de la om la om prin intermediul țânțarului Aedes, întâlnit în cele două Americi, cu precădere în zonele calde și temperate.
  3. Virusul nu este (excesiv de) pericolus, provocând o boală asemănătoare unei forme lejere de febră dengue. Nu se moare de la el, nu există vaccin și nici tratament paleativ, vindecarea venind prin odihnă.
  4. În țările Americii Latine se crede, din primele observații medicale cel puțin, că virusul Zika provoacă malformații ale fătului (microcefalie, adică un cap mai mic, respectiv un creier sub-dezvoltat).
  5. Din această pricină, Brazilia le-a cerut femeilor să nu rămână gravide vreme de câteva luni, până când se va putea vedea dacă există cu adevărat, sau nu, o corelație între virusul Zika și malformațiile observate la feți.
  6. Măsuri asemănătoare au fost luate în Columbia, Jamaica sau Honduras.
  7. În El Salvador femeilor li s-a cerut să nu rămână însărcinate până în 2018.

Sursa: Newsweek și Washington Post

Un astfel de virus poate schimba cultura întemeierii familiei, poate schimba cultura consumului și poate schimba țările din temelii. Și nu neapărat într-o direcție bună sau rea. Dar mai este ceva: dacă încălzirea globală mai continuă mult, țânțarul Aedes ar putea pleca, în Europa, din Sud (Italia, Grecia) spre Nord, inclusiv la noi.

Nu suntem acolo și sper să nici nu ajungem. Vă puteți imagina cum ar fi să trebuiască să amânați momentul concepției din cauza riscului unui virus? Hmm, cred că da.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.