Summitul de la Vilnius
Parteneriatul Estic al Uniunii Europene este un redutabil mecanism de pace, pentru ce care-și doresc pace, sau de ciondăneală, pentru bolșevicii care nu-și doresc pace, ci putere, influență și jaf.
Rusia, că despre ea vorbim, nu-și dorește ca Ucraina, Moldova și Georgia să semneze acordul de parteneriat, care blochează Uniunea Vamală Euro-Asiatică Rusească, diminuându-i interesele.
Vă puteți imagina câtă influență europeană ar putea avea Ucraina, cu o populație de patruzeci și cinci de milioane de oameni? Ar fi printre cele mai mari și mai influente țări, alături de Polonia. Și ar putea bloca, dacă ar vrea, mâna Rusiei în majoritatea chestiunilor care contează cu adevărat pentru ea.
Nu cred, deci, că Rusia va lăsa Ucraina din mână și-i va mitui toți oficiali lor doar ca să nu se ajungă la una ca asta.
Pe de altă parte, Moldova pare un caz pierdut pentru Rusia, cel puțin din ceea ce văd eu acum: mai de grabă Moldova este dispusă să renunțe la Transnistria, decât la perspectiva europeană. Și cam are sens, întrucât Moldova a primit lecția Croației: țările mici, oricât de afectate de conflict, pot să intre în U.E. dacă-și văd de treabă. Și calculul e simplu: ții în sărăcie și dependență patru milioane de oameni pentru o enclavă militarizată de o zecime din atât? Plus de asta, își dorește cineva 400,000 de ruși în U.E?
Sper că politicienii de la Chișinău s-au trezit și că vor lăsa acel măr putrezit în urmă, în grădina Rusiei, pentru a începe să vadă bunăstarea care li se cuvine, în Europa civilizată. Și mai este ceva: dacă transnistrienii nu vor în UE, n-au decât să stea în niște perpetue decade ale anilor 1970 – 1980, în lumea lor bolșevită (adică îmbolnăvită) și să-i lase pe restul în pace.
Sigur, avem niște obligații istorice, și noi, față de românii de acolo. Dar nu avem obligația de a-i călăuzi. Dacă vor să vină la noi, sunt bineveniți. Dacă vor să stea acolo, sunt bineveniți să stea acolo. Doar că nu mai merge cu jumătăți de măsură: ori, ori.
Nu se poate să ai și pace și trădare, și bunăstare și inacțiune, nu se poate și Rusia și U.E. și patriotism nostalgic.
Eu de acum înclin sa cred ca uniunea e gândită prost.
Cu cat se vor aduna state sărace cu atât mai mult se va face presiune mare pe statele cu nivel de trai ridicat. Ucraina, cu populația de 45 milioane de oameni majoritatea cu un nivel de trai foarte ridicat 🙂 suna foarte promițător ca viitor și dezvoltare.
Prima condiție cred ca trebuia sa fie nivelul de trai, te încadrezi intri, nu te încadrezi, stai afara, muncești pana ajungi la un nivel acceptabil prin care sa nu creezi probleme.
Nici englezii, francezii sau nemții n-au spus deloc asta la început, dar acum ce tare se mai zburlesc exact pe tema asta.
O alta chestie pe care o vad esențială, la orice afacere din cadrul uniunii ar fi trebuit sa aibă întâietate statele membre și abia după externii.
Uniunea este o chestie dinamică și funcționează prin schimbul de interese.
Până la urmă, scopul Uniunii nu este musai economic, ci politic: colaborarea pașnică între statele membre, ca să nu ne mai războim între noi.
Eu nu mai cred ca e atât de viabila.
Si in cadrul tarilor membre UE s-a format deja un tipar în care unica direcție e afara (inclusiv eu sunt adeptul plecatului masiv 🙂 în ceea ce privește pe tineri, exclud sub orice forma ideea de a se realiza aici)
Problema de fond e ca mai tot ce iese si va iesi, din multe tari, se va duce pe banda acolo iar mai devreme sau mai târziu (părerea mea, e doar o chestie de timp) se va pune o mare presiune acolo .
Si vor fi, ca sa spun asa atacați pe toate părțile, de aici vor reuși cei mai inteligenți decât cei de acolo, clar ca nu suntem noi cei mai inteligenți si atat de multi, dar din atâtea tari se va aduna destulă crema ca sa elimine pe cei medii de acolo, si dacă sunt paroliști ma rog, egalitate si ce mai mănâncă, o sa trebuiască sa permită asa ceva.
Si la nivel de muncitori e la fel, acapararea locurilor de munca de acolo se face foarte simplu prin costurile mai mici, cu care din start pleacă cei din alte tari.
Multi din ei au filosofia ca angajam de ai noștri dar n-as pune mana în foc ca va tine mult timp, mai ales ca încet încet o sa iasă tot mai multi străini școlarizați direct din școlile lor, exclus sa fie refuzați.
Nu știu dacă este o direcție clară către migrația în afara uniunii. Cu certitudine situația nu e roz nici la alții.