UE a demonstrat și că vrea, și că poate!
Când citesc comentarii de genul „UE s-a făcut de cacao cu Grecia”, îmi vine să-mi dau palme, nu altceva, pentru că situația în UE nu este nici pe departe atât de neagră pe care se scrie, nici pe-atât de roz pe cât se vrea.
Dar ce este cert, este că UE a demonstrat atât că vrea să-și ajute partenerii, cât și că poate să-i ajute, atât cu bani cât și cu expertiză, ceea ce nu se poate spune despre nicio altă entitate de pe lumea asta.
SUA are probleme în Puerto Rico, teritoriu american aflat, de facto, în faliment, China are probleme cu guvernele locale supra-îndatorate față de Beijing, Brazilia a demonstrat că nici nu știe, nici nu poate, America de Sud a demonstrat că nu prea vrea pentru că nici nu prea poate, iar Rusia care, deși nu contează, a ținut morțiș să ne arate că nu poate pentru că așa vrea ea.
Practic, UE a obținut toată baza de reforme de la care se poate pleca la drum spre o prosperitate adevărată, iar dacă Tsipras nu va implementa ce s-a semnat, Grecia va intra în faliment, fără alte comentarii.
Când Rusia ne-a tăiat gazul în miezul iernii, în 2009, ne-a luat prin surprindere. Când a amenințat că ne taie gazul, în 2014, ne-a durut la patină, pentru că am avut o strategie de apărare economică și ne-am ținut de ea, bașca am ajutat și Ucraina care, până mai ieri, era complet expusă față de Rusia.
Acum, că Grecia dă semne că s-ar putea să rupă Euro, tehnocrații țărilor plătitoare lucrează la un plan de acțiune, care să minimizeze efectul ieșirii Greciei din spațiul Euro sau chiar al UE. Și nu cred că vom resimți cine știe ce, pentru că planul este deja făcut, măsurile sunt deja luate și, dacă Grecia va decide să facă vreo tâmpenie, va fi singura care va plăti.
De asta zic, UE a demonstrat că vrea și că poate, ceea ce-i face o deosebită cinste, ceea ce înseamnă că se poate pune bază pe ceea ce afirmă. Desigur, Grecia s-ar putea să ne lase cu niște datorii, nu putem exclude. Dar, în termeni reali, vorbim despre niște sume infime, comparativ cu dimensiunea reală a Uniunii Europene.
Alții, în situații asemănătoare, au eșuat deja, iar investitorii știu asta. Și mai știu că acolo unde 500 de milioane de omeni lucrează împreună, sunt de neoprit. Așa că mai puțină panică și mai multă muncă, vă rog.
Iertare ca o spun, dar cand vad atat de multa adulatie bazata pe o analiza extrem de sumara si nesustinuta de absolut nimic real in afara de entuziasm personal pentru o entitate subreda din nastere si mai ales sortita esecului lamentabil simt nevoia de un Malox.
Este nevoie de o alaiză de tratat pentru o decizie politică?
Știi ca și Moldova e pe stand-by la intrarea în incapacitate de plata.
Daca nu respecta cerințele FMI, fără un nerambursabil prin octombrie le cântă cucul.
Știu, de vină e în primul rând Vlad Filat, că el a decis naționalizarea băncilor din care s-a furat miliardul de euro, în loc să le închidă.
Știu asta, ma refeream la situație, unul fura si altul sa plătească, moldovenii îl acuza acum pe Johannis de faptul ca nu le da bani 🙂
Si fii atent de ce Johannis este „dator” să le dea bani.
„Pentru că moldovenii care au participat la alegerile prezidențiale de anul trecut au votat masiv pentru domnia sa.”
E și normal să se întâmple anomalii din acestea, când un popor stă la două mese, dintre care una e cam goală.
Și nu, nu ar trebui să le dăm bani ca să acopere furtul.
Chiar sunt curios cine o sa insiste sa le dea bani, fără sa respecte condițiile cerute de FMI si UE.
Exact. Cine le va da bani, dacă nu vin cu garanții serioase că un furt de proporții nu se va mai întâmpla?
Robin sa sti ca sunt de acord cu tine in totalitate.
Acelasi lucru il vad si eu, EU pana la urma va avea o strategie, Grecia pana la urma va iesi din UE, dar atunci cand se va intampla asta nu se va resimti deloc.
Interesant este ca in Italia daca acum depui bani in banca, sub Euro, apare si conversia in Lira! Nu iti da de banuit nimic?
Nu mi se pare nimic dubios. Și-n România s-a trecut de un deceniu la moneda nouă, iar lumea tot în lei vechi gândește.
pana acum 3 luni conversia nu aparea pe extrase!
Interesant. Și pragmatic.
Tin minte cum in urma cu vreo 3 ani in Spania se nastea cea mai mare entitate bancara, Bankia care era de fapt rezultatul unor fuziuni si achizitii de banci mai mici cu probleme de catre un fond de investitii foarte puternic.
Pentru a acoperi activele negative si a obtine profit s-au listat la bursa ca entitate de sine statatoare pe baza unor bilanturi falsificate. Cand s-a aflat adevarul bursa din Madrid s-a prabusit la propriu, iar CE au chemat Spania la consultari.
Si ‘consultarile’ au fost ceva de genul: Cati bani vreti?. Iar raspunsul Spaniei a fost: Nu vrem sa imprumutam, ci vrem sa ne luam cotizatia de 1.5 miliarde euro inapoi si fiecare tara din UE sa faca asta si sa se descurce singura pe urma. CE a refuzat si a zis: Uite va deschidem o linie de creditare de 1.5 miliarde de euro si luati de acolo cati bani vreti atat timp cat aplicati reformele X, Y, Z etc.
Spania s-a servit cu vreo 80 de milioane, bani cu care a salvat Bankia si cam atat. Ori lucrul asta nu denota decat ca erau cu temele facute de mult timp. Anticipau si luau in calcul orice posibilitate si chiar si cand a avut loc razboiul monetar s-au descurcat mult prea bine. Foarte multi au considerat faptul ca pentru ca UE sa fie puternica si euro trebuie sa fie puternic, cand criza actuala a dovedit ca cu cat euro este mai slab cotat decat dolarul si alte monede cu atat e mai atractiv pentru investitori.
Dacă oficialii spanioli au spus asta, înseamnă că sunt niște incompetenți…