Urât Brexit se arată

Astăzi, guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a respins prima formă de propunere de Brexit, care presupune ca Irlanda de Nord să rămână într-un fel de influență UE, fără graniță cu Irlanda, respectiv cu transferul liber de persoane, bani și bunuri.

Acum, pentru că am mai mult context despre ce se întâmplă acolo, fiindcă am stat trei luni în Irlanda de Nord, pot să spun că poziția premierului Theresa May este una deosebit de abuzivă: pentru că în Irlanda de Nord, aproximativ 55% din populație se declară britanică, Theresa May a adoptat această poziție de forță.

Pe de altă parte, pe insula Eire, pe care se regăsește atât Irlanda de Nord cât și republica Irlanda, trăiesc 6,5 milioane de oameni, din care doar vreo 800,000 de britanici. Restul, majoritatea covârșitoare, find irlandezi, desigur. Care n-ar vrea ca pentru o minoritate a populației insulei, majoritatea să treacă iarăși prin coadă la vamă și alte mizerii de genul acesta.

Cumva are sens, și să dau și un exemplu: al doilea cel mai mare oraș din Irlanda de Nord se cheamă Londonderry. Mă rog, Londonderry îi spun britanicii, Derry îi spun irlandezii. Voit fără particula London. Cumva, așa ar fi fost și la noi: Moscova Sprie, Băile Sttalin 1 Mai, de-astea nasoale, e de înțeles.

Nu știu ce va face Uniunea Europeană în acest caz, dar nu cred că are dreptul să cedeze vizavi de acest aspect, măcar și pentru faptul că a investit sume mari de bani prin programul pentru pace și refacerea zonelor afectate de conflict. Pur și simplu, statistica și decența este împotriva a ceea ce Londra vrea să impună.

Firește, fiecare țară are problemele ei specifice, noi le-avem pe-ale noastre, de aceea este bine să știm de unde am plecat, unde suntem și unde vrem să ajungem. Cred că, totuși, în UK acest ultim aspect nu mai este clar.

6 Comentarii

 1. Manu 01 martie 2018 la 13:57 - Raspunde

  Sunt în Londra de aproape 3 ani acum și pot spune că lumea nu se bucură deloc de ideea unui Brexit. O chestie motivată pur politic, fără un sprijin real de la majoritatea oamenilor. Una este conflictul cu granița de la Irlanda de Nord, dar acum Spania vrea control asupra Gibraltarului, control deținut acum de UK. Acolo distracție.

 2. Relu 05 martie 2018 la 13:10 - Raspunde

  Dezavuez, nu o să vezi în viața ta o fostă superputere imperialistă, cu arsenal atomic/nuclear, să se destrame.

  O să urmeze modelul SUA, cu deficitul, și o să supraviețuiască.

  • Robin Molnar 23 aprilie 2018 la 23:13 - Raspunde

   De ce nu?

   Pe același principiu, al forței brute, Imperiul Roman ar fi trebuit să fie veșnic. Sau URSS.

 3. Mihai Todor 25 martie 2018 la 23:37 - Raspunde

  Am mari îndoieli că se va ajunge la reînființarea graniței fizice. E ca și cu Trump: o vrea el să construiască un zid, dar prea puțini îi împart entuziasmul.

  Acum sunt tare curios care va fi fallout-ul de la raidul Cambridge Analytica.

  • Robin Molnar 23 aprilie 2018 la 22:41 - Raspunde

   Încă n-am văzut nimic semnificativ, după o lună.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.