Ză Good US of A

Prin tot felul de canale media, primesc tot felul de informații îngrijorătoare despre starea libertăților civile din SUA. Și nu e de bine, nu e deloc de bine.

S-a înțeles, da? O băbuță în casa ei avea un pistolet vai și-amar și urangutanul i-a făcut placaj și stop pe piept, sădind-o frumos la baza unui perete și, dacă nu erau cameramanii acolo, își lua și o pereche de bocanci militari în gură.

Desigur, deținea arma legal și era în propria casă. Banal.

Al doilea caz, însă:

Al doilea caz ne spune povestea nespusă a modului de lucru al armatei SUA: soldații ăia ar fi preferat să fie în Irak, decât în SUA, pentru că ordinele lor erau clare și nu s-ar fi simțit confortabil să ucidă cetățeni americani în propriile lor case. Desigur, în oricare altă țară, n-ar fi avut nicio greață, deși vorbim despre civili.

Bine, să nu credeți că noi, europenii, suntem cu mult mai breji. Unul dintre fondatorii The Pirate Bay, un anume Gottfrid Svartholm, este ținut în carceră 23 de ore pe zi pentru o faptă săvârșită fără violență, un hack bunicel, ceea ce este cel puțin dubios. Asta în nordul îndepărtat. În sudul apropiat, mai exact în Bulgaria, mai multe bănci amenință să închidă site-ul Bivol.bg – o copie bună a WikiLeaks, destinată BalkanLeaks – pentru că a publicat niște rapoarte americane despre corupția bancară din Bulgaria.

Din câte se pare, urmând exemplul SUA de a reduce tot mai mult drepturile fundamentale de a ști și de a-ți apăra proprietatea, lumea asta se cam restrânge și, dacă nu suntem atenți, vom fi liberi ca păsările cerului din colivie.

Pe când o schimbare de paradigmă?

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.