14 Comentarii

  1. Marius 30 iulie 2016 la 18:46 - Raspunde

    Unele distributii au clacat si mai rau de atat in ultima vreme. Cel mai bun exemplu este Ubuntu. Eu zic ca sunt nise ce sunt ok cu linuxul, dar marea majoritate… OSX /Windows.

  2. Malin 30 iulie 2016 la 21:36 - Raspunde

    Mai eu ca sistem de operare pentru desktop, pentru ceea ce lucrez am ales OSX, desi am trecut prin toate versiunile de Windows de la 3.1 incoace, prin o sumedenie de distro de Linux si prin cateva distributii de *BSD si SunOS si niciuna nu m-a incantat ca functionalitate si stabilitate cum a facut-o OSX. Pentru desktop/laptop n-as putea sa folosesc Linux desi am incercat pentru ca-mi da foarte multe dureri de cap.
    Pe laptop merg pe Windows pentru ca dupa cum spuneai sunt aplicatii care sunt facute pentru Windows si desi merg si pe alte sisteme de operare o fac doar petecite si cu dureri de cap.
    La servere in schimb daca as gasi suport as merge exclusiv pe *BSD sau pe un Linux gen Gentoo sau Arch pentru simplul fapt ca se compileaza absolut tot pe arhitectura si specificatiile hardware ale serverului si nu vine precompilat pe un build default. Dar cum n-am parte de suficient suport si intretinere ale pachetelor atunci merg pe Debian care mi se pare una dintre cele mai curate distributii de Linux fara prea multe mizerii bundled. (si da, consider ca si Ubuntu se incadreaza la categoria celor cu mult prea multe mizerii bundled)
    Dincolo de asta mai e o problema cu ceea ce instalezi pe un server de Linux, pentru ca toate pachetele precompilate sunt configurate pe chipul si asemanarea hardwarelui pe care a fost compilat. Apache de exemplu e configurat default cu niste setari care sa duca maxim 512MB RAM, iar MySQL (inclusiv Percona) 2GB RAM ceea ce e criminal pe un server cu mai multe resurse. Daca pui pachetul default te trezesti ca ai toata ziua serverul in load cu memorie berechet…
    Asa ca si la servere, e bun, dar e bun doar atunci cand stii ce ai de facut si stii bine ceea ce faci in rest cei 20% cota de piata cumulata cu restul de distributii bazate pe POSIX e irelevant 🙂

    • Robin Molnar 31 iulie 2016 la 00:15 - Raspunde

      BSD e super. Dar mai mult, dacă e să folosim ceva non-mainstream, prefer Solaris.

      • Malin 31 iulie 2016 la 09:32 - Raspunde

        BSD e ideal pentru servere, insa e neglijat de majoritatea. Au fost perioade in care a existat o oarecare deschidere spre BSD, insa cum putini erau dispusi sa-l invete s-a abandonat ideea si acum daca vrei ceva pe BSD trebuie sa apelezi la principiul “Fix it yourself”.
        Solaris a fost misto, chiar mi-a placut OpenSolaris, insa de cand i-a cumparat Oracle si au trecut la OpenIndiana si altele mi se pare mult mai rudimentar sistemul decat inainte.

  3. ketherius 30 iulie 2016 la 21:55 - Raspunde

    Pe de o parte, cele mai faine programe de inginerie merg “si pe Windows”, dar au fost concepute pe alte platforme UNIX – AIX, Solaris etc.

    Pe de alta parte, Linux nu este deloc un sistem de operare sigur, dimpotriva. Pentru un sistem de operare sigur, incearca OpenBSD.

    Pe de inca o parte, Disney / Pixar etc au trecut softurile de modelare 3D de la ce erau inainte la Linux.

    Just sayin’.

    • Malin 30 iulie 2016 la 22:53 - Raspunde

      Ai dreptate, insa ia incearca sa rulezi ceva de la Adobe sau Corel pe Linux fara sa-ti dea batai de cap. Eu lucrez destul de mult cu unelte de grafica si design web care sunt native pe Windows sau OSX.

    • Robin Molnar 31 iulie 2016 la 00:14 - Raspunde

      “Pe de o parte, cele mai faine programe de inginerie merg „si pe Windows”, dar au fost concepute pe alte platforme UNIX – AIX, Solaris etc.”

      De exemplu?

      • ketherius 31 iulie 2016 la 19:05 - Raspunde

        CATIA – a fost dezvoltat de Dassault Systems pentru a-i ajuta sa creeze avioanele militare si a fost preluat de IBM. A fost scris, initial, pentru mainframe si portat pe AIX in 1988.

      • ketherius 06 august 2016 la 00:08 - Raspunde

        De exemplu CATIA. A fost conceput de Dassault Systems ca sa proiecteze si sa modeleze avioanele Mirage. A fost scris in 1977 pentru mainframe, apoi a fost portat pe UNIX in 1988, in 1996 a fost portat pe 4 UNIX-uri (AIX, IRIX, SunOS, HP-UX).

        Abia in 1998 a fost portat pe WindowsNT.

  4. ketherius 30 iulie 2016 la 21:57 - Raspunde

    Inainte sa iti certi cititorii ca au AdBlock, ar trebui sa te gandesti ca cine foloseste ad blocker nu vrea sa vada deloc reclame. Cine nu vrea nici sa le vada, nici nu ar da nici un click pe ele, ever.

    In concluzie, iti strici imaginea fara sa castigi nimic.

    • Robin Molnar 31 iulie 2016 la 00:13 - Raspunde

      🙂 Te referi la asta? După cum scrie și acolo, și eu folosesc adblock.

    • Iugas 01 august 2016 la 18:24 - Raspunde

      Eu cred ca nu ai citit ce scrie acolo.
      tl;dr AdBlock e ok, omul nu traieste din reclame si nici nu restrictioneaza accesul la site.

  5. Andrei Palatkas 31 iulie 2016 la 02:03 - Raspunde

    Bai oameni buni ( si rai), dar ce-ar fi daca am rula ambele sisteme deodata? Vorba aia “Why can’t we have both” cum spune fetita. Bagi un virtual machine sau doua si nu te scremi atata. Si daca esti paranoia instalezi driverul de placa de retea externa numa pe OS-ul virtual.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.