Drobul de sare ca politică de stat

Știm că sunt 50% șanse ca SUA să fie condusă de un fascist. Mai știm că Rusia este condusă de un fascist, că-n Japonia a revenit fascismul și că-n India este la modă fundamentalismul religios, în timp ce-n Orientul Mijlociu a mai apărut o grupare fundamentalistă islamică desprinsă din al-Quaeda.

Ce facem noi, europenii? Ne hlizim ca proștii la Brexit, știm că va veni o criză financiară, dar stăm pe burtă, știm că-n largul coastelor filipineze China își construiește insule artificiale, dar nu luăm nicio măsură, Franța este erodată de incompetența serviciilor secrete și a instituțiilor sale democratice, ne luptăm cu imigranții prin diverse politici bune de aruncat la gunoi și în continuare alocăm sub 1,5% din PIB pe apărare.

SUA nu are nicio obligație morală să ne apere pe noi de noi înșine. Dacă Trump devine președinte, trebuie să fim conștienți că apărarea noastră colectivă este datoria în primul rând a noastră, nu a SUA. Ca atare, ar fi trebuit să luăm măsuri din timp pentru că, uite, ne vom trezi la fel de târziu ca restul și vom sta la coadă la rachete cu anii, pentru că noi nu producem.

De-a lungul lungii noastre istorii, mereu am fost slabi, cu o armată insuficient dotată și prea puțin pregătită, pentru că deși sărbătorim independența, niciodată nu ne-o asumăm.

Ne vom trezi, deci, și ne vom panica. La fel ca restul. Și vom constata că am fost proști, dar n-am făcut nimic pentru a ne îndrepta. La fel ca restul. Vai și-amar.

Aș vrea să fim mai mult decât o frunză în vânt în toamna istoriei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.