Canibalism în Moldova

Uute, treaba asta n-am învățat-o la școală din manualele neo-bolșevice ale anilor 1990. Sunt sigur că mi-aș fi amintit, dacă aș fi citit, dar n-a fost cazul, că adevărul n-a începit să iasă la iveală decât după 2004…

Este binecunoscut faptul, ca foamea din 1947 a fost un rezultat al deciziilor si actiunilor regimului sovietic. Oricat s-a straduit istoriografia comunista sa dea vina pe o consecinta a fascismului si a “secetei din 1945 – 1946”, n-a izbutit sa justifice politica antinationala si antiumana a regimului stalinist in asa numita Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca.

Historia

De fapt, explicația există: și în Moldova, ca și-n România, Ungaria, Cehia sau Polonia s-au aplicat directivele NKVD de desființare a statelor est-Europene.

Rezultatul: foamete, moarte, canibalism. A fost în Moldova, dar nu doar în Moldova. Noi încă nu ne-am aflat trecutul sau, dacă l-am aflat, nu l-am propovăduit. De exemplu, cred că și la noi s-a practicat, că și la noi a fost foamete, doar că…

Dar să nu divaghez și să nu mă abat de la adevărul istoric, rezultatul politicilor NKVD-ului rusesc fiind, pe de-o parte:

In 1947, cand de acum mureau de foame zeci de mii de basarabeni, industria alimentara din RSSM a depasit planul anului 1946 la fabricarea untului cu 33,2 la suta, a uleiului – cu 39,5, a carnii – cu 32,5, a conservelor – cu 101,9 procente. Acest lucru il aflam din sursa oficiala – gazeta “Moldova Socialista” din 28 ianuarie 1947. Este evident, ca aceste produse alimentare  proveneau din productia sechestrata de la tarani si se exporta in URSS in timp ce producatorii din Moldova mureau de foame.

Iar pe de o alta:

8. La 25 ianuarie curent, locuitorii satucului Tresteni, judetul Chisinau, Caracuian Grigorii Andreevici, nascut in 1903, taran mijlocas, l-a taiat pe fiul sau, Iacob, nascut in 1933, si l-a mincat impreuna cu toata familia. Caracuian a fost arestat.

1. La 19 decembrie 1946, in satul Cazaclia, raionul Taraclia, locuitorii Terzinov Ivan Petrovici, Terzinova Parascovia Dmitrievna si Caramanet Elena Ivanovna l-au omorat si l-au mancat pe copilul lui Caramanet, in varsta de 6 luni, si pe fiul lui Pruceanu (membru al sovietului satesc), in varsta de 8 anisori. Familiile Terzinov si Caramanet au fost arestate.

6. in aceeasi localitate, la 26 ianuarie 1947, cet. Ciacu Gheorghii Gheorghievici, nascut in 1912, taran sarac, gagauz, a taiat-o pe fiica sa, nascuta in 1940, si a consumat-o in calitate de mancare. La 28 ianuarie, tot acest individ l-a taiat pe fiul sau, in varsta de 5 ani, o parte din carne a mancat-o, iar alta a incercat s-o vanda la piata dar a fost arestat.

Să mai continui? Linkul original are toate detaliile.

Desigur, nimeni nu este vinovat pentru așa ceva, nimeni nu va plăti pentru asta. Plus că a fost demult și s-a uitat, sau nu s-a știut. Sau s-a iertat, că așa genocid se iartă precum o vorbă grea.

6 Comentarii

 1. George Gojbuc 09 iulie 2013 la 12:57 - Raspunde

  De câte ori se schimbă imaginea aia de sus, tot textul sare, pentru ca se reajustează după înălțimea pozei (folosesc chrome). E greu de citit.

  • Robin Molnar 09 iulie 2013 la 13:00 - Raspunde

   Îmi pare rău, este un bug necunoscut! Îl voi raporta.

   Mulțumesc frumos.

  • Robin Molnar 09 iulie 2013 la 19:02 - Raspunde

   Îmi pare rău, este un bug necunoscut. O să-l raportez.

   Mulțumesc frumos!

  • Jus 10 iulie 2013 la 10:16 - Raspunde

   si pe firefox se intampla ceva similar, daca nu identic.

 2. Danut 09 iulie 2013 la 13:50 - Raspunde

  Auzisem de asa ceva in Polonia! destul de socant…

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.