Ce a fost întâi? Oaia, sau ciobanul?

Tot în legătură cu liderii și cu Mihai I. Avem așa:

Lupeneanul:

nu exista oi turbate, doar oi nelinistite. oile merg acolo unde le duce ciobanul. daca ciobanu ii dezordonat, las si delasator asa is si oile.

Și așa:

TNH:

Ţinând cont că singurii care s-ar deda la o asemenea funcţie sunt organismele unicelulare pomenite mai sus, cred că o să rămânem la forma de republică prezidenţială, iar singurul mod în care vom reuşi să scăpăm de lipitorile din funcţiile cheie implică un mafiot ucrainean care să bage frica în următorii aleşi, după ce cei actuali vor pleca dintre noi, să spunem, lăsându-şi socotelile neîncheiate cu această lume.

După cum este clar, în primul comentariu se spune că liderii aduc progresul unei societăți. În cel de-al doilea comentariu avem o altă opinie și anume că oamenii aduc progresul unei societăți, iar când liderii se opun progresului, trebuiesc eliminați.

Evident că nu există un răspuns corect și universal la întrebarea:

– Ce a fost întâi? Liderul sau poporul? [Adică cine duce țara înainte: omul sau politicianul?]

Există, însă, două filozofii de management (din mai multe, dar în acest context este irelevant) al societății ce pot, în principal, să se reducă la clasica întrebare din filozofie:

– Ce a fost întâi? Oul sau găina?

Bine, filozofia politică ne ajută doar să ne jucăm cu ideile și conceptele, că nu ține de cald.

4 Comentarii

 1. TNH 15 octombrie 2010 la 11:15 - Raspunde

  O fi fost mai întâi oaia, dup-aia ciobanul (nu ştiu, doar presupun), dar ciobanul e ăla care aduce câinii ăia de pază de care tot vorbeai tu, că nu apar de nicăieri să aibă grijă de o turmă a nimănui.
  Şi poate nu am explicat eu chiar cum trebuia, dar nu cred că doar oamenii aduc progresul. Progresul vine când şi oamenii de rând, dar şi liderii, vor să meargă înainte. Nu se poate ca unii să vrea, alţii să aştepte să facă ăilalţi. Trebuie să muncim toţi cot la cot, pentru că progresul apare atunci când ai ce pune pe masă.
  Concret, un lider/liderii trebuie să creeze un cadru legislativ ce permite dezvoltarea economică şi să se asigure că aceste legi sunt respectate. Ei, eu văd o grămadă de legi cu o grămadă de amendamente care se bat cap în cap, legi care oricum nu contează în instanţă pentru că politicul s-a insinuat până în măduva sistemului. În învăţământ la fel, în sănătate la fel. Toţi analfabeţii îşi fac firme de construcţii, se bagă într-un partid şi apoi fac afaceri cu statul. Degeaba eu sau tu sau lupeneanul strigăm în gura mare că-i furt pe faţă, ne bagă cineva în seamă? Îţi spun eu că nu, pentru că n-au nicio ruşine. Pentru că ei nu dau socoteală nimănui.

 2. Lupeneanul 15 octombrie 2010 la 13:00 - Raspunde

  de cand a existat primul popor a exista si primul lider. popor fara lider nu exista.
  rolul unui lider în progresul unei comunităţi este imens, chiar dacă membrii comunitaţii muncesc pentru realizarea progresului. daca vrei mai multe argumente uite [url=http://lupeneanul.blogspot.com/2010/10/despre-lideri.html]aici[/url].

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.